Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi yılın 3. çeyreğinde stoklardaki hızlı yükseliş ve hanehalkının harcamalarını artırmasıyla beklenenden daha fazla yükseliş gösterdi.

Gayrısafi yurtiçi hasıla yıllık bazda yüzde 2.8 genişlerken, bir önceki çeyreğin büyüme rakamı yüzde 2.5 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 2'lik genişleme olarak gerçekleşti. Tüketici harcamaları yüzde 1.5 artarken, 2011 yılından bu yana en düşük artış olarak kayda geçti.

2012 yılının ilk çeyreğinden bu yana stoklarda gerçekleşen en büyük artış şu anda içinde bulunduğumuz çeyrekte üretimi kısıtlama riski oluştururken, hükümetin 16 gün kapalı kalmasının bunda etkili olduğu söyleniyor. Yarın açıklanacak istihdam verilerinin Ekim ayında daha yavaş bir hız yaşandığını göstermesi bekleniyor.

Credit Suisse ekonomisti Jonathan Basile, "Büyüme istikrarlı ama çok etkileyici değil. Hükümetin kapanması bu çeyrekteki ekonomik büyüme üzerinde etkili olacaktır" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin tahminleri yüzde 1.2 ile yüzde 3 büyüme arasında değişiklik gösterdi. normalde 30 Ekim'de açıklanması gereken veriler hükümetin kapanmasından dolayı ertelendi.

Bugün açıklanan ekonomik büyüme rakamları bu çeyrekte beklenen 3 rapordan ilki olurken, diğerleri Aralık ayında daha fazla bilgi alındığında açıklanacak.

Bir başka rapor geçtiğimiz hafta işsizlik başvurularının 9,000 düşerek 336,000'e gerilediğini gösterdi.