Brezilya, geçmişiyle yüzleşiyor
Eski Devlet Başkanı Goulart'ın askeri cunta tarafından zehirlenip zehirlenmediğinin belirlemesi için mezarı açıldı
Brezilya'nın eski devlet başkanlarından Joao Goulart'ın cesedi, askeri cunta tarafından öldürülüp öldürülmediğinin belirlenmesi için mezarından çıkarıldı.
Yetkililer, 1964-1985 yılları arasında hüküm süren askeri diktatörlük döneminde işlenen insan hakları ihlallerini araştırması için kurulan Hakikat Komisyonu'nun eski devlet başkanının bir cinayete kurban gidip gitmediğini belirlemek için Sao Borja kentindeki mezarının açılmasına karar verdiğini açıkladı.
Adalet Bakanı Jose Eduardo Cardozo, "Ailelerin yakınlarının nasıl öldüğünü, ülke vatandaşlarının da devlet başkanlarının nasıl öldüğünü bilmeye hakkı var" dedi.
Devlet başkanları Juscelino Kubitschek ve Janio Quadros'un yardımcılığını yapan Goulart, 1961'de Quadros'un istifasının ardından devlet başkanlığı görevini üstlenmişti.
İktidara geldikten üç yıl sonra 1964'te askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Goulart, 1976'da sürgünde bulunduğu Arjantin'de yaşamını yitirmişti. Cenazesi, memleketi Sao Borja'ya gönderilmişti.
Kalp krizinden öldüğü açıklanan Goulart'a ne Arjantin'de ne de Brezilya'da otopsi yapılmıştı.
Brezilya İnsan Hakları Bakanlığı, internet sitesinde yaptığı açıklamada Goulart'ın zehirlendiğine dair şüpheler bulunduğunu belirtiyor. Söz konusu şüpheler, 2008'de Brezilya'da uyuşturucu kaçakçılığından tutuklanan Uruguaylı bir istihbarat yetkilisinin açıklamalarından kaynaklanıyor.
Uruguaylı yetkili, Folha de S. Paulo gazetesine Goulart'ın, Condor Planı çerçevesinde zehirlendiğini söylemişti. Condor Planı, 1970'li ve 80'li yıllarda Güney Amerika'nın büyük bir kısmında iktidarda olan askeri cuntalar tarafından birbirlerinin vatandaşlarına işkence edip öldürmek için kullanılıyordu. Uruguaylı yetkili, Goulart'ın kalp ilaçlarının içleri zehir dolu olan tabletlerle değiştirildiğini ileri sürmüştü.