Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Devlet Başkanı François Hollande'ın dünyanın en büyük vergi yüklerini getirmesinin sonucunda, kurumsal yatırımın canlanamamasından ötürü Fransız ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde küçüldü.

Fransız Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, Eylül'e kadarki üç ayda gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 0.1 azaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, 3. çeyrekte büyüme olmayacağı yönündeydi.

Fransız ekonomisinin ikinci çeyrekte resesyondan çıkmasının ardından gelen rakamlar, Hollande'ın Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisini canlandırmada ve 14 yıldır en yüksek seviyede olan işsizlik oranıyla olan mücadelesinde yaşadığı sorunları açığa çıkarıyor.
 
Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 46'sına tekabül eden vergilerden dolayı Cie de Saint Gobain SA gibi büyük şirketler yatırım harcamalarını kesme yolunda adımlar atıyor.

Paris'teki Societe Generale'de ekonomist olan Michel Martinez, "Fransız ekonomisi dibe vurmuş olabilir fakat şirketler hala tereddütte. Hükümetin ekonomi politikaları ile ilgili soru işaretleri sürüyor ve kâr marjları Avrupa'nın en düşüklerinden olmaya devam ediyor. Sonuç olarak ağır bir ekonomik büyümeyle karşı karşıyayız," dedi.

Finans dışı şirketlerin yatırım harcamaları bu çeyrekte yüzde 0.6 azalırken, tüketici harcamaları da yüzde 0.2 arttı.

Geçtiğimiz hafta Fransa'nın kredi notunu düşüren Standard & Poor's, Fransız hükümetinin cirosunun, GSYH’ye oranı yüzde 53 ile İskandinavya dışındaki ülkelerdeki en yüksek seviyesine işaret edeceğini tahmin ediyor.

S&P'ye göre, Fransa'daki hükümet harcamalarının GSYH'ye oranının yüzde 56'ya ulaşarak, bu seviyelerin Euro Bölgesi'ndeki en yüksek ve OECD ülkeleri arasında da ikinci en yükseğine karşılık geliyor.