Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa para birimleri, yatırımcıların Fed tarafından uygulanan varlık alımlarında indirime gidileceği beklentisiyle en dayanıklı ekonomilere gitmesi üzerine son iki yılın en büyük ayrışmayı yaşıyor.

Bloomberg verilerine göre Haziran ayından bu yana en iyi performansı gösteren 5 gelişen piyasa para birimi ortalama yüzde 4.4 değer kazanırken, Güeny Kore ve Polonya'nın para birimleri buna öncülük etti. En kötü performans gösterenler ise yüzde 6.8 değer kaybederken, Hindistan ve Endonezya bu alanda öncülük etti. Performanslardaki bu farklılık 2011 yılından bu yana en geniş ayrışma olarak kayda geçti.

Fed'in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımı programında azaltmaya doğru yaklaşılırken, yatırımcılar Güney Kore'nin rekor cari fazlası ve Polonya'nın daralan cari açığını cazip görüyorlar. Fed'in politikası, varlık alımları devam ettiği sürece yatırımcıların en yüksek tahvil getirisi sağlayan ekonomilere yönlenmesini sağladı.

Millenium Global Investments küresel ekonomi ve strateji direktörü Claire Dissaux, "Gelişen piyasalar arasında ayrışma olacaktır. Fed'in politikası konusunda ne yapacağı en çok ödemeler dengesi zayıflığı yaşayan kaldıraçlı gelişen piyasalar için önemli" yorumunu yaptı.