Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ticaret açığı, tüketici ürünleri ve sermaye teçhizatı ithalatlarındaki toparlanmayı yansıtarak, Eylül ayında beklentilerin üzerinde genişleyerek üst üste dördüncü ayda da yükseldi. İhracatlar üçüncü ayda da geriledi.

Hizmet ve ürünlerin ticaret açığı yüzde 8 yükselerek 41.8 milyar dolar olurken, Ağustos ayı verisi de 38.8 milyar dolardan 38.7 milyar dolara revize edildi. Bloomberg anketine katılan 72 ekonomistin tahmin medyanı açığın 39 milyar dolar olacağı yönünde gerçekleşti.

ABD'nin okyanus ötesi ülke üreticilerinden gerçekleştirdiği cep telefonu ve otomobil ithalatları rekor seviyeye yükselerek, Amerikalı şirketlerin yerel talebin istikrarına yönelik güven duyduğuna işaret etti. Yurt dışı piyasalarındaki limitli ilerleme, ABD'de üretilen mallara olan talebi düşürürken, ekonominin ticaretten daha büyük destekler görmesinin zaman alacağı sinyalini verdi.

Wells Fargo Securities LLC ekonomistlerinden Tim Quinlan, "Önümüzdeki yıl, daha hızlı küresel büyüme ve ABD'nin enerji ürünü ihracatındaki yükseliş sinyalleri, açığın daralmasına yardımcı olacaktır. Gelecek üç ya da dört çeyrekte ticaret açığının giderek azalacağı görüşündeyim" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin ticaret açığı tahminleri 37 milyar dolar ile 41.6 milyar dolar arasında değişiklik gösterdi. Raporun 5 Kasım'da açıklanması planlanırken, ABD'de 16 gün süren hükümetin kısmi kapanması nedeniyle bugüne ertelenmişti.

İhracatlar yüzde 0.2 gerileyerek 188.9 milyar dolar olurken, Okyanus ötesi talepler Haziran ayında 190.5 milyar dolar ile rekora ulaşmasının ardından her ay düşüş kaydetti. Amerikalı şirketler daha az akaryakıt, kömür ve kimyasal ürün ihraç ettiler.