Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin parasal genişleme programının başarılı olup olmayacağının hâlen "yanıtı belirsiz bir soru" olduğunu söyleyen Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) CEO'su Muhammed El-Erian, "QE3'e nedne teşebbüs ettiğimizi anlıyorum, çünkü daha iyi bir seçenek yoktu. Fakat neden hâlâ devam ettiğimiz, ilginç bir soru. Ne kadar fazla sürerse, çıkış o kadar zor" dedi.

Amerikan CNBC kanalına röportaj veren El-Erian, Fed başkan adayı Janet Yellen'ın, QE'den en iyi çıkış yolunun, güçlü ekonomik büyüme görüşü ile hemfikir oldu.

El-Erian, "Tüm sistem QE'nin varlık fiyatları değil, büyüme üzerindeki etkisine oynuyor" diyerek, "Eğer ekonomik büyüme olursa, hisse senedi piyasasındaki fiyatlanma doğrulanacak. Ancak aksi olursa, fiyatlanma tam tersi bir yönde olacak" diyerek, zayıf ekonominin, sonuç itibariyle zayıf hisse senedi piyasını beraberinde getireceğini savundu.

Hisse senedi piyasasındaki rallinin, zengini, orantısız şekilde desteklediği eleştirilerine de değinen El-Erian, "Zenginlere yardımcı olan varlık kanalı (finansal piyasalar) ile topluma daha geniş boyutta yardımcı olan kredi kanalları arasında bir ayrım yapılması. Sorun, henüz o kredi kanalını açamamış olmamız" dedi.

El-Erian ayrıca QE'nin, ABD dışındaki ülkelerdeki para politikacılarının işlerini de zorlaştırdığını dile getirdi.