Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:35'te güncellendi)

Altın, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in varlık alımlarını devam ettireceğine ilişkin taahhüdüne çevirmesinin ardından, son bir haftanın en yüksek seviyesi yakınında dalgalanıyor. Milyader yatırımcı John Paulson, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki (ETF) varlıklarını korudu.

Spot altın dün ons başına 1,294.42 dolar ile 8 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 14:34'te, ons başına 1,287.14 dolar seviyesinde seyrediyordu. Ard arda üçüncü haftayı kayıpla geçmeye yönlenen altın, Fed Başkan adayı Janet Yellen'ın güçlü ekonomik toparlanmayı destekleme taahhüdünün ardından, dün itibariyle iki günlük sürede yüzde 1.5 değer kazandı.

Altın 2013 yılında, ekonomideki güçlenme ile birlikte Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını daraltacağı spekülasyonu ile yüzde 23 değer kaybetti. ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları, Yellen'ın parasal teşviğin yakın azamanda azaltılmayacağını taahhüt ettiği bir dönemde, beklenenden daha yüksek çıktı.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti Howard Wen, "Aşırı genişlemeci para politikalarının devam ettirilmesi altın fiyatları için destekleyici," dedi ve "Ancak alımların devamının gelmemesi, altını bir geri çekilmeye duyarlı hale getirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dünkü seviyesi olan ons başına 1,286.30 dolardan 1,286.50 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 1.4 yükselerek son üç haftanın en hızlı yükselişini gösterdi. İşlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 35 altındaydı.

Dünyanın en büyük ETF'si SPDR Gold Trust'ın en büyük yatırımcısı Paulson & Co., dün açıklanan hükümet dosyasının gösterdiği üzere, fondaki payını 30 Eylül itibariyle 10.23 milyon hissede tuttu. Bu 30 Haziran'daki seviye ile aynı. SPDR'daki varlıklar bu yıl, Paulson'ın ikinci çeyrekte varlıklarının yarısından fazlasını satması ile birlikte yüzde 36 düştü.

dünya Altın Konseyi dün, yatırımcıların ETF'ler yoluyla altın varlıklarını azaltması ve merkez bankalarının altın alımlarını yavaşlatmalarının etkisi ile, küresel altın talebinin üçüncü çeyrekte yüzde 21 düştüğünü kaydetti.

Spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 20.758 dolara indi ve bu hafta yüzde 3.5 kaybederek, son iki ayın en hızlı haftalık kaybına yönlendi. Platin yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,452.15 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.2 yükselerek ons başına 739.66 dolara geldi.

(11:35'te güncellendi)