Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed başkan adayı Janet Yellen'ın, ABD'nin parasal genişleme programına devam edeceğini söylemesinin ardından ve Çin'in ekonomik reformların detaylarını açıklayacağı spekülasyonu üzerine Asya Borsaları 1 aydır ilk kez bir haftayı artıda tamamlamaya hazırlanıyor.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.9 yükselerek Mayıs'tan bu yana ilk kez 15,000 puanın üzerine çıktı ve bu haftayı Aralık 2009'dan bu yana en büyük kazançla tamamlamaya hazırlanıyor. Çin CSI 300 Endeksi, Komünist Parti Genel KOngresi'nde kararlaştırılan politika değişikliklerinin detaylarının önümüzdeki hafta yayınlanacağı iyimserliği üzerine yüzde 2.9 primlenerek 2 ayın en büyük sıçramasını yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 kazançla 141.53 puana yükselerek, bu haftaki kazançlarını yüzde 1.8'e genişletti. Endeks 3 haftadan bu yana devam eden Haziran'dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini sonlandırmaya hazırlanıyor. Endeksteki 10 sektör grubunun hepsi yükselirken, bugünkü sıçramada Çin hisselerinin 13 Kasım'da, Komünist Parti zirvesinden hiçbir detay çıkmamasının, yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasından kaynaklanan kayıpları geri aldı.

Credit Suisse Ltd.'ın küresel stratejistlerinden Adrian Zuercher, "ÇKP Kongresi'nden kaynaklanan hayal kırıklığının ardından sarkaç olumlu tarafa kaydı. Fed'in parasal genişlemesine ilişkin de olumlu haberler var. Politika değişikliklerinin hepsi doğru yönde olacak ve piyasadaki istikrarı destekleyecek" dedi.

Morgan Stanley dün Çin'in ekonomik reformlarını önümüzdeki 7-10 gün içinde açıklamasını beklediğini, yatırımcıların erkenden endişeye kapılmasının hatalı olduğunu söyledi.