Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizleri Başbakan Enrico Letta'nın, Berlusconi'nin partisi PDL'de yaşanan çalkantının hükümetin istikrarını artıracağını belirtmesi üzerine neredeyse 5 yılın en zayıf noktasına geriledi.

Alman tahvilleri bu hafta açıklanacak olan ve ekonomistlerin Euro Bölgesi'nde üretimin üst üste 5. ay arttığını göstermesini beklediği veriler öncesinde çok değişiklik göstermedi. 10 yıllık gösterge tahvil faizleri geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi'nde enflasyonun 4 yılın en düşük seviyesinde olduğunu gösteren verilerin ardından düşerken, bu hafta başında 3 ayın en düşük seviyesinin yaklaşık 6 baz üzerinde seyretti. Fransız tahvilleri ise ülkenin bugün gerçekleştireceği tahvil ihalesi öncesi yatay seyretti.

Londra'da bulunan Commerzbank AG kıdemli faiz oranı stratejisti Michael Leister, "İtalya'da 5 yıllık tahvillerinde kabul edilebilir bir performans gördük ki bu biraz pozitif bir şey. İtalyan Hazine Bakanlığı kullanabilecekleri bir çok araçları olduğunu gösterdi. Berlusconi piyasalar için şu an bir tartışma konusu değil" yorumunu yaptı.

10 yıllık İtalyan tahvil faizleri Londra saatiyle 12:51'de yüzde 4.09 olurken, 7 Kasım'da yüzde 4.04'e kadar gerilemişti. Mart 2024 vadeli yüzde 4.5'lik tahvilin fiyatı 103.775 oldu.

İtalya'nın hükümet tahvilleri 15 Kasım itibariyle yüzde 7.2 getiri sağladı. İspanya tahvilleri yüzde 11 yükselirken, Alman tahvilleri yüzde 1.1 kayıp yaşadı.