Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, ABD'de beklenenden daha iyi çıkan perakende satışlar ve tüketici fiyatlarının düştüğünü gösteren veriler sonrası yükselirken, Avrupa hisse senetleri kayıplarını geri aldı. ABD Hazine tahvilleri erken saatlerdeki kayıplarını kapadı ve altın düştü. Bakır ve petrol ise değer kazandı.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu ve Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.1'lik bir kayıp yaşadı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 2.71'de kaldı ve altın yüzde 1.2 değer kaybederek ons başına 1,260.93 dolara geriledi. Petrol ve bakır yükseldi ve yen 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında güç kazandı.

ABD'de petakende satışlar Ekim ayında son üç ayın en hızlı yükselişini gösterirken, tüketici fiyatları altı ayda ilk kez geriledi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, dün yaptığı açıklamada, gösterge faizin, varlık alım programının sona ermesinden sonra "kayda değer bir süre" daha sıfır seviyesi yakınında kalacağını söyledi. Fed bugün son toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

New York'ta Federated Investors jşef hisse senedi piyasası stratejisti Phil Orlando, "Perakende satışlar verisi hoş bir sürprizdi," dedi ve "Bu, Hanukkah ve Noel nedeniyle yılın kritik bir dönemine girerken, mutlak biçimde cesaret vericiydi. Piyasa aşırı alım seviyelerine doğru yükseliyor. Bu nedenle, bu perakende satış rakamları baz alınarak hisse senetlerinde önemli bir hareketi makul görmek zor" şeklinde görüş bildirdi.

Retail sales increased 0.4 percent, following no change in September, Commerce Department figures showed. The median forecast of 86 economists surveyed by Bloomberg called for a 0.1 percent October advance. The consumer-price index dropped 0.1 percent after a 0.2 percent gain the prior month, according to the Labor Department. The median forecast of 85 economists surveyed called for no change.

Perakende satışlar, Eylüül ayında değişklik göstermemesinin ardından, Ekim ayında yüzde 0.4 arttı. Bloomberg'in anketine katılan 86 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.1 artması bekleniyordu. Tüketici fiyatları endeksi, önceki ay yüzde 0.2 artış gösterdikten sonra, Ekim ayında yüzde 0.1 düştü. Bloomberg'in anketine katılan 85 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre bu verinin değişiklik göstermemesi bekleniyordu.

(17:00'de güncellendi)