Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Değerlemelerin Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine tırmanması, Samsung Electronics Co.'nun değer kaybetmesi ve WorleyParsons Ltd.'ın kâr tahminini indirmesi üzerine Asya Borsaları 2. gününde de düştü.

Samsung, yatırımcıların ABD mahkemesinden, Güney Koreli şirketin, patent ihlalinden Apple Inc.'e ne kadar ödemesi gerektiği yönündeki kararını beklerken yüzde 1.3 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük petrol ve doğalgaz mühendisliği şirketi WorleyParsons Ltd., kâr tahminini indirmesi sonrasında yüzde 26 ile rekor düzeyde düşüş kaydetti. Elektronik parçaları üreticisi Micronics Japan Co., tam yıllık kazanç tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 21 tırmandı.

Değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hissenin değer kazandığı MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 142.20 puana geriledi. Endeks bu hafta yüzde 0.9 yükseldi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün ABD'de tahvil alımları sonlandırıldığında gösterge faizin uzun bir süre sıfıra yakın kalacağını söylemesinin ardından Fed Açık Piyasa Komitesi bugün Ekim toplantısının tutanaklarını yayınlayacak.

Kâr alımlarının olduğunu söyleyen CMC Market'ın baş piyasa analisti Ric Spooner, "Bugün ABD'nin perakende satışlarıyla başlayacak olan önümüzdeki verilerin, Fed'in tahvil alımlarını azaltım hızı ve zamanlamasının düşünülmesine odaklanılması daha olası" dedi.

Çin'in ekonomik reformları uygulama vaadi ve Bernanke'nin halefi olmaya aday Janet Yellen'ın ABD'nin teşviklerini devam ettireceğini söylemesinin ardından piyasalar bu hafta yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, ABD'de perakende satışların geçtiğimiz ay muhtemelen büyüdüğünü düşünüyor.