Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Ekim ayında beklenenden daha fazla yükselerek tüketici harcamalarının hükümetin bir süre kapalı kalmasına rağmen harcamaya devam ettiği sinyalini verdi.

Bugün açıklanan resmi verilere göre Eylül ayında değişiklik göstermeyen perakende satışlar Ekim ayında yüzde 0.4 yükseldi. Bloomberg anketine katılan 86 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 0.1 artış olarak gerçekleşti. Akaryakıt dışındaki satışlar yüzde 0.5 arttı.

Akaryakıt fiyatlarının düşük olması ve hanehalkı zenginliğinin hisse fiyatları ve konut fiyatlarındaki artışla yükseliş kaydetmesinin tüketici harcamalarında bir artışa yol açabileceği belirtiliyor. Perakende satışlarında görülen bu toparlanma Macy's Inc. gibi perakende satıcılar için tatil sezonu öncesi iyi haber olarak algılanıyor.

PNC Financial Services Group Inc. şef ekonomisti Stuart Hoffman, "Harcamalar yüksek hisse fiyatları, konut fiyatları, düşük akaryakıt fiyatları ve daha fazla insanın çalışıyor olmasıyla bu tatil sezonunda geçtiğimiz tatil sezonuna göre daha yüksek olacak. Benim için bunun anlamı daha iyi satışlar" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.3 düşüş ile yüzde 0.7 artış arasında değişiklik gösterdi. Eylül ayı rakamları ise yüzde 0.1 düşüşe aşağı yönlü revize edildi. 13 büyük ticaret kategorisinden 9 tanesi geçtiğimiz ay yükseliş gösterirken, otomobil galerileri, departman mağazaları, giyim mağazaları ve elektronik eşya mağazalarındaki satışlar bu yükselişe öncülük etti.

Otomobil galerilerindeki satışlar Eylül ayında yüzde 1.2 düşmesinin ardından Ekim ayında yüzde 1.3 yükseldi.