Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri, Çin'de imalat sanayi göstergesinin beklentilerin altında kalması ve Fed'in varlık alımlarını azaltabileceğini işaret etmesi ile birlikte değer kaybetti. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, Aralık ayından bu yana ilk kez üç gün ard arda düştükten sonra yükseldi ve euro sıçrama yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, New York saati ile 09:30'da, yüzde 1.5 aşağıda seyrediyordu. S&P 500 Endeksi, önceki üç günde yüzde 0.9 düştükten sonra bugün yüzde 0.2 yukarıda seyrediyor. Brezlya reali dolar karşısında yüzde 1.5 düştü ve gelişen piyasa paralarındaki düşüşlere öncülük etti. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 1.77'ye çıktı. Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin politika yapıcıların negatif mevduat faizi konusunda fikirlerinin değişmediğini kaydetmesinin ardından güçlenirken, yen yüzde 1 düştü.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de özel sektörün açıkladığı öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında, son dört ayda ilk kez düşüş gösterdi. Japonya Merkez Bankası bugünkü toplantısında para politikasını değiştirmedi. Fed'in dün açıklanan Ekim ayı toplantı tutanaklarına göre, ABD merkez bankası, ekonomi beklendiği şekilde iyileşirsei varlık alımlarının önümüzdeki aylarda azaltılabilir. Bugün ABD'de açıklanan işsizlik başvuruları verisi geçen hafta tahmin edilenden daha fazla düştü.

Londra'da Deutsche Bank AG stratejisti Jim Reid, "Fed tutanakları belki de şahin tarafındaydı, zira Aralık ayında varlık alımlarının azaltımını gözardı etmek zor," dedi ve "Varlık alımlarının yıl sonunda önce azaltılması muhtemelen piyasalar için olumsuz. Zira piyasaların büyük dış destekten organik büyümeye geçişi sakin bir şekilde kabul edebilmesi için yeterli miktarda tutarlı güçlü veri yok" şeklinde görüş bildirdi.

(17:00'de güncellendi)