Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinin, emlak fiyatlarındaki kazançlarının kısıtlanmasına yönelik tedbirlerini artıracağı spekülasyonu ve Çin'in öncü imalat satın alma yöneticileri endeksinin beklentinin altında kalması üzerine Çin Borsası 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Çin'in en büyük 2 imarcısı China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co. yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti. New China Life Insurance Co. Temmuz'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Shanghai Jahwa United Co. yüzde 6 kayıpla, temel tüketim maddeleri üreticileri endeksini aşağı taşıdı. Air China Ltd., 2. gününde de havayolu şirketlerindeki ralliye öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 2,181.23 puana gerileyerek 13 Kasım'dan bu yana en büyük kaybını kaydetmeye hazırlanıyor. Çin'de öncü imalat göstergelerinden biri 4 aydır ilk kez düştü. Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei, People's Daily gazetesine, hükümetin emlak sahiplerinin vergilerini artıracağını söyledi.

Emlak piyasasında daha fazla kısıtlama olacağı endişesiyle, finansallar ve emlak hisselerinin piyasayı aşağı taşıdığını belirten Hongyuan Securities Co.'nun analistlerinden Tang Yonggang, emlak fiyatlarının yükselmesi ve yüksek vergi konuşmalarından ötürü, vergilerin nasıl uygulanacağına ilişkin belirsizlik olduğunu, öncü PMI'ın da beklentiler bakımından yardımcı olmadığını söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi Fed'in son toplantısının tutanaklarının ABD'de teşviklerin önümüzdeki aylarda azaltabileceğinin sinyalini vermesiyle 6 gündür ilk kez düşerek yüzde 1.6 kayıpla 11,260.39 puana geriledi. CSI 300 Endeksi yüzde 1.5 düşüşle 2,387.41 puana indi.