Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co. tarafından yapılan açıklamada Fed'in varlık alımlarını azaltmaya Ocak ayında başlaması durumunda bile 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin 2015 yılına kadar yüzde 3 sınırına yakın işlem göreceği tahmininde bulundu.

Dünyanın en büyük tahvil fonu, Fed'in varlık alımlarını Ocak ayı veya Mart ayında azaltmasını beklerken, faiz oranlarında dalgalanmayı engelleyebilmek adına ileriye dönük rehberliğe daha çok ağırlık vermesini bekliyor. Gösterge tahvil faizi Tokyo saatiyle 14:00'da yüzde 2.80 oldu, erken saatlerde ise yüzde 2.81'e dokunarak 18 Eylül'den bu yana zirve noktayı gördü.

Pimco'nun başkan yardımcısı Tony Crescenzi, "Fed'in aktivizmi 10 yıllık tahvil faizini yaklaşık 1 puan bastırmaya eşit. Piyasalar varlık alımını azaltmanın daralma anlamına gelmediği fikrine alıştığı için faiz oranlarında volatilitenin düşük olacağını tahmin ediyorum. Bunun bir diğer nedeni de Fed'in başarılı bir şekilde politika faizine dikkatleri çevirmiş olması" yorumunu yaptı.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistler 10 yıllık tahvil faizlerinin bu yıl sonu itibariyle yüzde 2.75 seviyelerinde, 2014 yılı sonu itibariyle yüzde 3.40 civarında olacağını tahmin ediyor. Veriler aynı zamanda Fed'in politika faizinin 2014 yılı sonuna kadar sıfır ile yüzde 0.25 arasında olacağını gösteriyor.