Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL



Ekonomik krizin her sektörde hissedildiği İspanya'da, sinemalar hayatta kalma mücadelesi veriyor. Maaşları düşürülen veya dondurulan İspanyollar, artık daha fazla tasarruf yaparken, sinema lüks bir eğlence haline geldi.

İspanya'daki sinema sektörü derneklerinden verilen bilgilere göre, film üretimi ve seyirci sayısının azalması nedeniyle son bir kaç yılda 140'tan fazla sinema salonu kapatıldı. Krizin başladığı 2008 yılına göre bir kıyaslama yapıldığında film üretiminin yüzde 10,95, seyirci sayısının da yüzde 20,40 düştüğü bildirildi. Ayrıca İspanyol hükümetinin uyguladığı kemer sıkma politikaları kapsamında bu yıl başından itibaren sinema, tiyatro gibi kültürel etkinliklerden alınan vergi oranının yüzde 8'den yüzde 21'e çıkarılması da sinemacıları vuran diğer bir etken oldu.

İspanya'da bir sinema bileti fiyatı 6,5 avro ile 9 avro arasında değişirken, seyirci çekmek için bir çok sinema salonu kampanyalar başlattı. Pazartesi günlerini kapsayacak şekilde bilet fiyatını 2,9 avro yapan bazı salonların uygulaması büyük ilgi görürken, seyirci sayısının geçmiş pazartesi günlerine oranla yüzde 500'e yakın bir oranda arttığı belirtildi.

Sadece indirimli günlerde seyircinin tekrardan sinema salonlarını doldurmaya başlamasıyla bu kampanyalar genişletilerek, pazartesi, salı ve çarşamba günlerini kapsayacak şekilde bilet fiyatları 3,5 avro olarak düzenlendi. Sinemaseverler mevcut durumdan memnun gözükürken, sinema şirketleri ise bunun seyirciyi tekrardan çekmek için bir dönemlik promosyon olarak kalmasını, aksi halde çok büyük zarara uğrayacaklarını ifade ediyor.