Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun dönemli yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" olarak teyit etti ve not görünümünü durağan olarak açıkladı.

S&P, not kararı sonrası yaptığı açıklamada, kredi büyümesinin devam etmesi durumunda, not indiriminin gündeme gelebileceğini kaydetti.

S&P, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 3.6 büyümesini beklediklerini belirtti.

Borçlanma maliyetlerinin çok fazla yükselmesinin not indirimine gerekçe olabileceği uyarısında bulunan S&P, para politikasının esnekliğiğinin mali genişleme adına önemli bir tampon sağladığını vurguladı.

Açıklamada, Türkiye'nin yatırımlarının ve büyümesinin kura karşı duyarlı olduğunu kaydeden S&P, yüksek dış risklerin, Türkiye'nin dışa bağımlılığı sebebiyle kırılganlık yarattığını ifade eett.

2013 yılı sonunda Türkiye'nin enflasyonın yüzde 8'e ulaşacağı tahmininde bulunan S&P, "Enflasyon yıl sonunda yüzde 8'e ulaşır. Ancak TL istikrar kazanınca geriler" şeklinde görüş belirtti.

S&P, Türkiye'nin mali politikasının ılımlı bir şekilde genişlemeye döneceğini ve Türkiye'nin likidite azalması durumunda en kırılgan ülkeler arasında yer alacağını belirtti.

Borçlanma maliyetinin artması ve hızlı kredi büyümesi durumunda not indirimi olabileceği uyarısında bulunan S&P, "Durağan görünüm, kredi notunun gelecek yıl değişme olasılığını üçte bire indiriyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin kayıt dışı ekonomisinin kredi notları üzerinde tkili olduğunu kaydeden S&P, zayıf liranın dış borç yükümlülüğünü artıracağına dikkat çekti.