Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(14:20'de güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, Fed'in varlık alımlarını önümüzdeki aylarda azaltabileceğini işaret etmesi sonrası ortaya çıkan tedirginlik ve Merkez Bankası'nın TL sıkılaştırma yönünde adım atmasının ardından, yönünü bulmaya çalışırken, bugünkü Standard & Poor's'un (S&P) not açıklaması sonrası sakin alıcılı seyrediyor.

Uluslararası kredi derecelendirme S&P, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmedi ve görünümünü durağan olarak açıkladı.

Bu ortamda,  Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne dünkü kapanışa göre 386,38 puan ya da yüzde 0,52 yükselişle 75.065,63 puandan başladı. Endeks bu seviyelerini koruyarak yatay seyre geçti.

S&P'nin açıklamaları Döviz piyasasında da fazla etkili olmadı ve hafta içinde dolar-TL kuru 2 seviyesinden döndükten sonra, 2.0150 civarında yatay seyretti.Daha sonra hafifçe güçlenen kur 2.02 seviyesinin üzerine çıktı.

Endeks ilk seansta önceki ikinci seans kapanışına göre 422,76 puan artarak günün ilk yarısını 75.102,01 puandan tamamladı. Birinci seansta, hisse senetleri ortalama yüzde 0,57 oranında değer kazandı.

BIST 100 ikinci seansa, ilk seans kapanışının 45,92 puan üzerinde 75.147,93 puandan başladı.

BIST 100 endeksi, ikinci seansta yükselişi hızlandırarak haftanın son işlem gününü dünkü kapanışa göre yüzde 1,28 oranında yükselişle 75.638,05 puandan tamamladı.

Gösterge tahvilin faizi yüzde 9'u aştıktan sonra dün yüzde 9.05 seviyesine çıktı. Bugün sakince gevşeyen faiz yüzde 9.01'e indi. Faiz yüzde 9'un hafifçe üzerinde seyrediyor.

TCMB bugün, 29 Kasım vadeli ve 4 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu.

Piyasalar kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu teyit etmesi ve yaptığı açıklamalarla güne başladı. S&P, Türkiye'nin uzun dönem yabancı para birimi cinsinden kredi notunu 'BB+' olarak teyit ederken, görünümü de durağan olarak açıkladı. S&P'nin not teyidiyle birlikte yaptığı açıklamada, genel olarak finansman ihtiyacı ile küresel likidite ve yurtiçinde kredi büyümesine ilişkin risklere dikkat çekilirken, mali disiplin ve büyümeye ilişkin ise pozitif açıklamalar öne çıkıyor. Açıklamada, S&P'nin Türkiye'de enflasyonun yüzde 8'e yükselmesini, döviz kurlarında dengelenme sağlandıktan sonra ise enflasyonun tekrar düşüşe geçmesini beklediği kaydediliyor.

Analistler, S&P açıklamalarında risk olarak en önemli vurgunun kredi büyümesine yapıldığını belirterek, Türkiye'de ekonomi yönetiminin son iki ayda bu konuyu gündemin birinci maddesi haline getirmeleri nedeniyle bu risk faktörünün piyasaya etkisinin nötr olacağını tahmin ediyor.

BIST 100 endeksinin 75.000 puanın üzerinde kaldığı sürece alışların güçlenebileceğini ifade eden analistler, 75.500 ve 76.300 dirençlerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Ak Portföy Yatırım Danışmanlığı Müdürü Ali Emrah Ustacı, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, S&P'nin bugünkü açıklamaların beklentiler dahilinde olduğunu söyledi.

Ustacı, "S&P açıklamaları beklentiler dahilinde. Piyasalarda fazla etkili olmadı. Faiz tarafında trendi Merkez Bankası'nın açıklamaları belirliyor. Merkez 31 Ekim'dekie nflasyon raporunda faizlerin düşmeyeceğini ve yukarı yönde hareket edeceğini işaret etmişti. Merkez böylelikle belirsizliği azaltarak, Fed'in olası etkisini sınırlamaya çalışıyor. Bu nedenle getiri eğrisi yüzde 9 civarında yatay hale geldi. Fed'e bağlı olarak, getiri eğrisi yönünü bulacak" dedi.

Finansbank ekonomisti Gökçe Çelik de, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, S&P'nin açıklamalarının sürpriz olmadığını belirtti.

Çelik, "S&P beklenen bir açıklama yaptı. Cari açıkta kırılganlık sürüyor. Bu konuda bir değişiklik olmadığı için, S&P'nin bu konudaki açıklaması şaşırtmadı. Dış finansman önümüzdeki günlerde daha zorlaşacak. Bu nedenle S&P açıklamaları sürpriz değildi" dedi.

Garanti yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı yorumda, "S&P açıklamasında çok yenilik yok. Ancak dikkat çekilen nokta sayısı artmış. S&P, Türkiye'yi küresel likiditeden en fazla etkilenecek ekonomilerden biri olarak gösterdi. Kurdaki düzeltmelere karşı, cari dengede bir düzelme olmadı. S&P'nin açıklamalarını biraz olumsuz okudum. Notta bir değişiklik beklemiyoruım ama görünüm düşürülebilir. S&P, yeni bir şey söylememiş ama yeni birşeyler söylemeye doğru gidiyor" şeklinde görüş bildirdi.

(14:20'de güncellendi)