Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, Çin'de ithalatın artması ve ABD'de işsizlik başvurularının beklenenden daha iyi çıkmasının ardından, stoklardaki düşüşle birlikte, kazançlarını daha da genişletti ve 1 Kasım'dan bu yana ilk haftalık kazancına yönlendi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.6 yükselerek ton başına 7,060 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 16:54'te 7,059 dolara geldi. Metal yükselişini üçüncü güne taşıdı ve bu haftaki kazancını yüzde 0.7'ye genişletti.

LME tarafından izlenen bakır stokları yüzde 0.8 düşerek, 442,125 ton ile 26 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Dünyanın en büyük metal kullanıcısı Çin'in rafine bakır ithalatı geçen ay yüzde 27 arttı. ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları 21,000 düşerek 323,000'e geriledi ve eylül ayından bu yana en düşük düzeyine indi.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderı Chae Un Soo, "Piyasa beklentileri, azalmakta olan LME stokları ve Çin'in ithalatının artması ile birlikte olumlu," dedi ve ABD işsizlik başvuruları verisinin de destekleyici olduğunu sözlerine ekledi.

Şubat vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 yükselerek 50,470 yuandan (8,284 dolar) kapandı. Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 değer kazanarak pound başına 3.204 dolara çıktı.

LME'de, alumiinyum, kurşun, nikel ve çinko da yükselirken, kalay fazla değişmedi.