Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, devlet ekonomik alanda ana oyunculardan olmasının olumlu sonuçlar doğurmayacağını, özelleştirmenin bir ülkedeki verimliliği artırmanın yolu olduğunu kaydetti.

Babacan, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "Yeni Bir Başlangıç için Ortaklar" (Partners for a New Beginning - PNB) Global Zirvesi'nde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın kritik bir dönemden geçtiğini, amacın işlev gösteren bir demokrasiye geçiş yapmak olduğunu söyledi.

Bu geçişlerin kolay olmadığını, söz konusu ülkelerin iç dinamikleri ile yapabilecekleri bir şey olmadığını aktaran Babacan, dış desteğe, yönlendirmeye ve tecrübe paylaşımına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Bölgedeki bazı ülkelerin geniş petrol kaynaklarına sahip olduklarını ama bazılarının temel ihtiyaçlarının bile karşılanmadığını, sermayenin serbest dolaşımının sağlanmasının bu bölge için önemli olduğunu dile getiren Babacan, Türkiye'nin de kendi içinde önemli bir reform süreci geçirdiğini, Türkiye'deki olup bitenlerin çok geniş bir coğrafyaya sinyaller gönderdiğini ifade etti.

Türkiye'de olan bir çok şeyin başka ülkeler için ilham kaynağı teşkil ettiğini, bunun sadece Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da değil bölgenin ötesinde olduğunu dile getiren Ali Babacan, Dünya Bankası'nın şimdiye kadar 20 ülkede programlar başlattığını, bu ülkelere kendi teknisyenlerini yolladıklarını ve iyi sonuç alınan reformlar hakkında bilgi verdiklerini aktardı.

Babacan, şöyle devam etti:

"Bu tür düzenlemeler yoluyla bizce çok büyük bir değer oluşturuluyor. Şimdi kitapçık hazırlamaya başladık, mesela sağlık reformu, bankacılık reformuyla ilgili... Bütün bunlar Dünya Bankası tarafından hazırlanıyor ama Türkiye vaka çalışması diğer ülkelere örnek teşkil etsin diye... Elbette biz Türkiye'de herşeyi mükemmel yapmıyoruz, yapılacaklar listesi var, hem de uzun bir liste ancak birbirimizden dersler çıkarmak, birbirimizden öğrenmek başarının çok önemli bir yanı. Yani sadece iyi örneklerden öğrenmekten de bahsetmiyorum; kötü örneklerden, başarısızlıklardan da öğrenmeliyiz."

Türkiye ekonomisinin hızlı bir şekilde büyüdüğünü ama bunun kaynağının özel sektör olduğunu, hükümetlerin görevinin akıllı regülasyonlar yapmak olduğunu vurgulayan Babacan, "Ama bunun ötesine geçmemektir" dedi.

Bir devlet ekonomik arenadaki ana oyunculardan birisi ise bunun olumlu sonuçlar doğurmayacağını vurgulayan Babacan, özelleştirmenin bir ülkedeki verimliliği artırmanın yolu olduğunu, bu yılın 10 ayında Türkiye'de 40 bin yeni şirketin kurulduğunu, girişimcilik kültürünün istihdam oluşturmaya yardımcı olduğunu, burada da KOBİ'lerin istihdam yarattığını ifade etti.

Küresel kriz döneminde yüzde 45'i kadın olmak üzere Türkiye'de 6 milyon yeni istihdamın yaratıldığını belirten Babacan, Türkiye'de istihdamı artırmak için yaptıkları düzenlemeler hakkında bilgi vererek, melek yatırımcı programı ile ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

- "Hükümetler ötesine geçilmeli ve insanlar arasında bağlantı kurulmalı"

Toplantıya video mesaj yollayan ABD Dışişleri Bakanı John F. Kerry ise bakan olarak yaptığı seyahatlerde dünyayı değiştiren motivasyonların bir bölgeye ya da bir dine has olmadığını gördüğünü söyledi.

Tahrir Meydanı ya da Tunus'taki gençlerin küresel toplumda bir rol oynamak istediklerini, dünya gençlerinin bunu istediğini, hükümetler ötesine geçilmesi ve insanlar arasında bağlantı kurulması gerektiğini vurgulayan Kerry, iş dünyasının, girişimcilerin ve sivil toplum örgütlerinin biraraya gelmesi gerektiğini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Global Ortaklıklar Özel Temsilcisi Andrew O'Brien'ın da söz aldığı toplantıda ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone de hazır bulundu.

AA