Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin yavaş enflasyon ve yüksek işsizlikten kaynaklanan çifte sorunu, yetlililerin, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin sürpriz faiz indirimini destekleyen öngörüleri hazırladığı bu haftada baskın rol oynayacak.

Bloomberg anketine katılan 44 ekonomistin medyan tahminine göre enflasyon Kasım'da yüzde 0.8 ile 4 yılın en düşük seviyesine yakın kaldı. Aynı gün açıklanacak diğer bir veri olan Euro Bölgesi işsizlik oranının da yüzde 12.2'de kaldığı tahmin ediliyor.

 

Bu raporlar, Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın önümüzdeki hafta sunacağı çeyrek dönem tahminlerinin öncesinde gelerek, 7 Kasım'daki 25 baz puanlık faiz indiriminin açıklanmasına fırsat verdi. Draghi faiz indirim kararını açıklarken, bölgenin uzun vadeli zayıf enflasyon ve çok yüksek işsizliği aşmak için rekor düşük düzeyde borçlanma maliyetlerine ihtiyacının olduğunu söyledi.

Avrupa'nın düşük enflasyon sürecinden geçtiği, ancak henüz deflasyon görülmediği konusunda AMB'nin haklı olduğunu söyleyen Londra'daki Royal Bank of Scotland Group Plc'nin ekonomistlerinden Richard Barwell, "Gerekirse harekete geçecekleri konusunda piyasayı tetikte tutmaya çalışıyorlar" dedi.