Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

China Petroleum & Chemical Corp.'un değer kaybının, savunma ile ilişkili hisseler ve liman şirketlerindeki ralliyi gölgelemesi üzerine Çin Borsası kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Sinopec olarak da bilinen China Petroleum, Qingdao'daki petrol borusundaki patlamanın 52 kişinin ölümüne yol açması üzerine 5 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Radar üreticisi Anhui Sun-Create Electronics Co. ve China Aviation Optical-Electrical Technology Co., hükümetin Doğu Çin Denizi'nde korunmuş hava sahası uygulaması üzerine yüzde 5'in üzerinde değer kazandı. Ningbo Port Co., Şanghay gibi başka şehirlerin de serbest ticaret bölgeleri oluşturacağı spekülasyonu üzerine yüzde 10 primlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi erken saatlerde yüzde 0.6 yükselmesinin ardından yerel saat ile 14:16 itibariyle  yüzde 0.2 kayıpla 2,193.99 puana geriledi. Endeksteki en yüksek 5. ağırlığa sahip olan Sinopec, patlamanın ardından Qindao'daki süper büyük üretim kompleksindeki operasyonlarının sekteye uğrayacağını söyledi. Asya'nın en büyük ekonomileri arasındaki gerilimin tırmanmasıyla Çin, yeni hava savunma sahası için ABD ve Japonya ile karşılıklı iğneleyici sözler söylediler.

Askeri hisselerin genellikle olaylara bağlı olduğunu söyleyen Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, "Çin ve Japonya arasında gerilim olduğu zaman aşırı hareketlenme oluyor. Sinopec de ağırlığı yüksek bir hisse olduğundan gösterge endeksi etkiliyor" dedi.