Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetici Konsey üyelerinden Ardo Hansson, bankanın, borçlanma maliyetlerini daha fazla indirmeye ve teknik olarak da mevduat faizini eksiye düşürmeye hazırlıklı olduğunu söyledi.

Faiz indirim opsiyonlarının henüz tamamen tüketilmediğini ve hâlen masada olan her tür başka önlemin olduğunu dile getiren Hansson, 22 Kasım'da Estonya'nın başkenti Talin'de verdiği röportajda, "Elbette seçeneklerden birini kullandığınız her seferde, bir tane daha az seçeneğiniz var. Ama kullanabileceğimiz araçların, hiçbir şekilde tükeneceğini düşünmüyorum" dedi.

Euro Bölgesi'nin toparlanmasını tehdit eden enflasyondaki yavaşlama ile mücadele eden Frankfurt'taki AMB, bu ay politika faizini yüzde 0.25 ile rekor düşük seviyeye çekti. Bloomberg Haber geçtiğimiz hafta politika yapıcıların, daha fazla teşvik gerekmesi durumunda şu anda sıfır olan mevduat faizinde, normal bir indirimden daha ufak oranda bir indirim yaparak - % 0.1'e gerileteceğini yazdı.

"Teknik olarak mevduat faizini indirmeye hazırız" açıklamasında bulunan Estonya merkez bankası başkanı Hansson, "O 25 baz puanı kullanma gibi bir geleneğimiz var, bu nedenle farklı seçenekler için bazı analizlere bakacağım. Teorik olarak, daha düşük bir indirim seçeneği masadan kalkmış değil. Kesinlikle ne kadar büyük adım atarsanız, etkisi de o kadar büyük olacaktır" şeklinde konuştu.