Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin, ülkenin ilk Ay keşif aracı olan "Yütu"yu (Yeşim Tavşanı) taşıyacak Çang'ı-3 adlı uzay mekiğini yıl sonunda fırlatacağını açıkladı.

Şinhua ajansı, uzay mekiğini fırlatmada kullanılacak Çangçıng 3-B (Uzun Yürüyüş) taşıyıcı roketlerinin ülkenin iç kesimindeki Sıçuan eyaletinde bulunan Şiçang Uydu Fırlatma Merkezi'ne taşınmak üzere başkent Pekin'den yola çıktığını duyurdu.

Çin Ulusal Bilim ve Sanayi İdaresi, roketlerin 1 Aralık'ta Şiçang'a varacağı ve gerekli testlerden geçtikten sonra Çang'ı-3'ün fırlatılmasında kullanılmak üzere 12 Aralık'a kadar hazır duruma getirileceğini açıkladı.

Ay'ın yüzeyinde keşif amacıyla tasarlanan Yütu'yu taşıyacak Çang'ı-3 misyonunun, ülkenin uzay çalışmalarında kilometre taşı olacağı vurgulandı.

Ülkenin en önemli 16 bilim projesinden biri olan Ay'ın yüzeyinde keşif misyonu için tasarlanan Çang'ı-3'ün, yaklaşık 5 senelik bir çalışmanın ürünü olduğu belirtildi.

Ay'ın yüzeyindeki 5 kilometrekarelik bir alanda 90 gün boyunca kalacak Yütu'nun, elde ettiği verileri doğrudan Dünya'ya ileteceği ifade edildi.

Çinli yetkililer, 1976'dan bu yana hiçbir ülkenin Ay'a keşif misyonu yollamadığını hatırlatarak, "Ülkenin, Ay'da denetim ve kontrol yeterliliği kazanmakla kalmayıp gelecekte Mars'ta yapılacak araştırmalar için de son derece faydalı bir altyapı oluşturacağını" savundu.

Diğer yandan Ay'da kullanılacak aracın isminin seçilirken dünya genelinde online bir anket yapıldığı ve isimle ilgili 190 bin önerinin geldiği belirtildi. Tansuo (Keşif), Lanyüe (Ay'ı yakalama) ve Yütu (Yeşim Tavşanı) isimlerin öne çıktığı ve 14 kişilik jürinin seçim yaptığı kaydedildi.

İki kanatlı ve altı tekerlekli aracın 140 kilogram olduğu belirtildi.