Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 20 şehirde konut fiyatları Eylül ayında yıllık bazda yükselerek, Şubat 2006'dan bu yana en yükseğe ulaştı ve borçlanma maliyetlerindeki artışa rağmen konut piyasasının istikrarlı bir ilerleme kaydetmekte olduğuna işaret etti.

ABD'de konut fiyatlarını gösteren S&P/Case-Shiller Endeksi bir önceki ayda yüzde 12.8 yükselmesinin ardından Eylül ayında da 2012 yılının Eylül ayına oranla yüzde 13.3 yükseldi. Bloomberg anketine katılan 31 ekonomistin tahmin medyanı endeksin yüzde 13 artacağı yönündeydi.

Piyasadaki limitli konut sayısı nedeniyle satıcılar fiyatlarda sert bir duruş izliyor. Yüksek konut fiyatları ABD'lilerin net varlığındaki artışa destek olurken, ev sahipleri arasında güveni artırıyor ve tüketici harcamalarında ilerleme olmasına katkıda bulunuyor.

High Frequency Economcs LLC şef ABD ekonomistlerinden Jim O'Sullivan, veri öncesi yaptığı yorumda, "Yavaşlama olacağına yönelik bir işaret yok. İş gücü piyasasında toparlanma ufukta görünüyor ve güven tekrar yükselmeye başlıyor, beklentim konut satışlarında artış olacağı yönünde" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 12.4 ile yüzde 13.5 oranında artış arasında değişiklik gösterdi. S&P/Case-Shiller Endeksi üç aylık bir ortalama ile ölçülüyor, böylece Eylül ayı verisi Temmuz ve Ağustos aylarını da içeriyor.

ABD genelindeki fiyatlar ise üçüncü çeyrekte 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 11.2 yükselirken, 2006 birinci çeyreğinden bu yana en büyük artış olarak kaydedildi. Ülke geneli fiyatları ikinci çeyrekte ise yüzde 9.9 ilerlemişti.