Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de hazine tahvilleri faiz eğrisi öngörü gücünü kaybetti ve yatırımcılar, ABD'de resesyon ihtimalinin 1970'lerdeki gibi biraz bilindik bir denklem olma ihtimalini geri istiyor.

Morgan Stanley ekonomistlerinden Ellen Zentner, müşterilerine 18 Kasım'da Fed'in sıfıra yakın faiz ve tahvil alım uygulamasının ABD'de tahvil faizlerini düşük tuttuğunu, bunun da faiz eğrisinin tersine dönmesini zorlaştırarak, eğriye ekonomik döngülerin göstermesi olma yeteneğini olumsuz etkilediğini söyledi.

Eğri, 3 aylık tahvil faizlerinin, 10 yıllık getirilerin üzerine çıktığında ters dönerek, yatırımcıların zayıf ekonomik büyüme beklediğinin sinyalini veriyor. Bu ters dönüş 1960'lardan bu yana 8 kez oldu ve 6'sının devamında Amerikan ekonomisi resesyona girdi. ABD'de, ters dönmüş faiz eğrisinin görülmediği hiçbir resesyon gerçekleşmedi.

İdeal bir öncü göstergenin, finansal stres dönemlerinde "huysuzca" davranan faiz eğrisi gibi unsurları muaf tutacağını belirten Zentner, yatırımcılara, eski Dallas Fed Başkanı Wallace Duncan tarafından 1977'de geliştirilen Duncan Öncü Göstergesi'ne bakmalarını önermdi.

DLI, Amerikan ekonomisinin, hanehalkı harcamaları gibi döngüsel taleplere tepki veren unsurlarına bakarak, ekonomik büyüme ile kıyaslıyor. Eğer bu faktörler, son talepten daha hızlı büyüyorsa, zirveyi, aktivitedeki düşüşün izlemesi gerekiyor.

DLI, 1970'lerden bu yana ortalama 4 çeyrek acil düşüşlere işaret etti. San Francisco Fed'in 1985'deki çalışmalarından biri, bu göstergeyi, diğerlerinden daha inanılır buluyor.

Göstergenin 2009'un ikinci yarısında resesyonun sonunu teyit ettiğine dikkat çeken Zentner, DLI'nin önümüzdeki yıl ekonominin yavaşlaması riskinin düşük olduğunu gösterdiğini söyledi.