Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'nin iki B-52 bombardıman uçağının, Çin ile Japonya arasında tartışmaya neden olan adalar üzerinde eğitim amaçlı uçtuğu belirtildi.


Amerikan medyasına göre, Pentagon yetkilileri, Çin'in Doğu Çin Denizi'nde hava savunma sahası kurmasının ardından, ABD'nin iki B-52 uçağının, ihtilaflı adalar üzerinde uçtuğunu belirttiler. Guam'dan kalkan iki uçağın sılahsız olduğu bildirilirken, bu uçuşun eğitim amaçlı olduğu, çok önceden planlandığı ifade edildi. ABD, bölgede yaklaşık 1 saat kalan uçakların bu uçuşunun, Çin'in son açıklamalarıyla ilgili olmadığını ifade etti. Ancak Çin, bu bölgeye giren uçakların kendilerini önceden bilgilendirmesi gerektiğini belirterek, ABD'yi eleştirmişti. Pekin'e haber verilmeden yapılan uçuş sırasında bir vukuatın yaşanmadığı da belirtildi.


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise, ABD Başkanı Barack Obama'nın Los Angeles seyahati sırasında gazetecilerin, iki B-52 uçağının bölgedeki uçuşuyla ilgili sorusunu doğrudan yanıtlamazken, Çin'in hava savunma sahasıyla ilgili hafta sonu yaptığı açıklamanın "gereksiz şekilde kışkırtıcı" olduğunu ve bölgede istikrarsızlaştırıcı etki yarattığını kaydetti. Earnest, Çin ve Japonya arasındaki farklılıkların tehditler veya kışkırtıcı ifadelerle değil, diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi.


ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Steve Warren da uçuşların "Senkaku" bölgesinde olduğunu ifade etti. Warren'ın, Çin ile Japonya arasındaki tartışmaları adalar için Japonya'nın adlandırdığı ismi kullanması dikkati çekti.


Doğu Çin Denizi'nde iki ülke arasında soruna neden olan adalar Çin'de "Diaoyü", Japonya'da ise "Senkaku" olarak biliniyor. Adalar üzerinde Çin ve Japonya ile Tayvan da hak iddia ediyor. Gerginlik Japonya'nın geçen yıl eylülde adalardan bazılarını "kamulaştırma" kararı almasının ardından artmıştı.

 

AA