Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın iki yıllık tahvil faizi, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) daha fazla teşvik ekleyeceği spekülasyonlarının çevre ekonomilerinin kısa vadeli tahvillerinin talebini desteklemesiyle, dört yılın en düşük seviyelerini gördü.

Sueddeutsche Zeitung'un AMB'nin yeni bir Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu'nu (LTRO) düşündüğünü yayınlamasının ardından İtalya'da iki yıllık tahvillerin faizi altı ayın en düşük seviyesine düştü. Avrupa Merkez Bankası'nın Yönetim Konseyi bir sonraki faiz toplantısını 5 Aralık'ta yapacak. Bu toplantıda büyüme ve enflasyonla ilgili tahminler de açıklanacak.

"Enflasyon ekonomistlerin tahminlerinin altında çıkarak sürpriz yapmaya devam ediyor bu yüzden kesinlikle AMB'nin bu konu hakkında birşey yapma ihtimali var," diyen Londra'daki Bank of America Corp.'un stratejisti John Wraith, "Şu andaki LTRO vadeleri bir yılın altına indiğinde bir LTRO ihtimali daha var. İnsanların hala, özellikle daha kısa vadelilerde, AMB'nin çevre ekonomilere yapılacak yatırımları daha güvenli yapmak için birşeyler yapacağına inancı tam," diye ekledi.

İspanya'nın iki yıllık tahvil faizi Temmuz 2009'dan beri en düşük seviye olan 1.27'i bulmasının ardından dört baz puan düşerek Londra saatiyle 08:51'de yüzde 1.28'i gördü. Ekim 2015 vadeli yüzde 3.75'lik tahvil 0.06 yükselerek 104.625 oldu.

İtalya'nın iki yıllık tahvil faizi dört baz puan düşerek 3 Mayıs'tan bu yana en düşük yüzde olan 1.09 olarak kaydedildi.

Bloomberg Dünya Tahvilleri Endeksi'ne göre İspanya'nın tahvilleri bu yıl düne kadar yüzde 11 getiri sağladı. İtalya tahvilleri yüzde 7.7 kazanç sağlarken Almanya tahvilleri yüzde 1 kaybetti.