Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri, geniş tabanlı düşüşlerin etkisiyle Ekim ayında geriledi ve hükümet kapanmasının iş dünyası güvenine zarar verdiği sinyalini verdi.

Kullanılabilirliği üç yıldan fazla olan dayanıklı tüketim mallarının siparişleri, Bloobmerg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ile aynı seviyede gerileyerek, yüzde 2 düştü. Eylül ayı dayanıklı tüketim malı siparişleri ise yüzde 4.1 artış olarak yukarı yönlü revize edildi. Hava taşıtı ve makine, bilgisayar gibi temel ürün siparişleri de geriledi.

16 gün süren hükümetin kısmi kapanması ve süregelen bütçe kesintileri, Lockheed Martin Corp. gibi şirketlerin çalışanları azaltması ve fabrika kapatmalarına neden oldu. Siparişlerin bu ay toparlanmamış olması işletmelerin yatırım yapmaktan kaçındıkları ve 2014'te ekonomik genişlemenin hızlanmayacağı anlamına gelebilir.

Taleplerin aydan aya değişiklik gösterdiği ulaşım ekipmanları harici siparişler ise Eylül ayında yüzde 0.2 yükselişten sonra Ekim ayında yüzde 0.1 geriledi ve son dört ayda üçüncü kez düşüş yaşadı.