Pekarun: Temsa'da halka arz planımız yok
Brisa, Kordsa, Yünsa ve Temsa'nın direksiyonunda olan Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, Akıllı Para'da sanayi sektörüne yönelik Ayşe İyigündoğdu ve Hande Demirel'e önemli açıklamalarda bulundu
Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun’u Akıllı Para’da ağırladık. Kendisi sanayiye karşı bankacılık sektörünün performansının sorgulandığı 2013 yılında önemli açıklamalarda bulundu. Pazar payı yüksek ürünlerine katma değer kazandıracak yan ürünlerle destekleyen grup, bütçe hesaplamalarına önümüzdeki yıl kuru 2,1 olarak dahil etmişler. Pekarun, Sanayi grubunun halka açık olmayan tek şirketi Temsa’da ise önümüzdeki vadede halka arzın planların içinde olmadığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Son dönemdeki indikatörler sanayideki büyümenin hızlandığını gösteriyor. 40 yılı aşkın süredir faaliyette olan sanayi kollarını yenilikçi ve girişimci sanayi grubu seviyesine taşıma amaçlı bir strateji izliyoruz. Özellikle son 1,5 yılda gençlik aşısı gibi sürekli yenilenme hedefiyle ilerliyoruz."
Avrupa durgunluğuna karşı iyileşme
Sanayi şirketlerinin holdinge katkısının yüzde 16 dolaylarında olduğunu belirten Pekarun, "Bu sene karlılıkta iyileştirme var. 9 aylık neticelerde yüzde 6 satış iyileştirme, net karda yüzde 75’lik artış var. Bu ivmenin senenin son çeyreğinde hızla devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.
Brisa’da 25 yıl
Lastik pazarı Türkiye’de iyi bir gelişim yakaladığına değinen Pekarun, "Hem araç parkurunun büyümesi hem otomotivdeki yatırımlar pazara destek oluyor. Lastik ebatlarının büyümesiyle de daha kaliteli daha üst segmentteki lastiklerin Türkiye’de satışını beraberinde getirdi. Kış lastiği regülasyonu ile pazar desteklendi. Teşviklerin de desteğiyle yatırımların devamını planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Organik büyüme ile mevcut işlerimizi geliştirerek yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz
Pekarun şirket olarak önceliklerini şu şekilde sıraladı:
1) Startejik yatırımlar. Buna örnek Brisa’nın Aksaray yatırımı, Kordsa’nın Endonezya’da açılacak fabrikası, Yünsa’nın bayan segmentine girişi.
2) Ticari verimlilik ile satış ve pazarlama geliştirilerek Pazar segmentasyonu sağlanarak fiyatlama.
Pekarun ayrıca pazardaki segmantasyondaki karlılığa göre, Yünsa'nın Avrupa 1 numaralı oyuncusu olarak, üst segmentteki pazar payını artırdığına değindi.
Lastikten lastik hizmetine
Lastik kaplama firması Bandag'ın satın alınmasıyla bu işe giriştiklerini belirten Pekarun, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Ticari filoların büyümesiyle, yakıt tasarrufu ön plana çıktı. Bu noktada da lastik kilit rol oynuyor. Brisa ekipleri lastik performansına göre çözüm üretiyorlar. Yünsa da bayan kumaşta stratejik ortaklıkla bu alana da girdi. Kordsa ise lastik takviye işine girdi. Yeni ürünle beton takviyesine girildi. Pazar tanımını büyüttüğünüz zaman fırsatlar da büyüyor.
Kordsa'da Asya’da çok önemli bir rolümüz var, orda rekabetin olmazsa olmazı maliyet yönetimi. Ancak bu pazarlarda büyüdükçe kaliteli ürün beklentisi artıyor ve rekabet kızışıyor. 2013’te sanayi şirketlerimizde performansı iyileştirmenin 3 faktörü var. Bunlar operasyonel verimlilik, pazardaki segmentasyon ve özellikle finansman yönetimi."
"Faizlerdeki seyir ve kur riskini iyi yöneterek karlılığımı artırmayı başardık"
"Bu kadar değişken bir dünya ekonomisinde risk kaslarımızı çok iyi geliştirmemiz gerekiyor" diyen Pekarun, finansman yönetiminin de güçlü kaslarından biri olduğunu vurguladı.
"Temsa'da halka açılmayı düşünmüyoruz"
Genel olarak hizmet sunduklarını belirten Pekarun, "Brisa hizmet ediyor, Kordsa lastikçiye hizmet ediyor, katma değerle 3 firmayla iç içe hizmet ediyoruz. Avrupa 3. çeyreğe kadar problemli coğrafya. Temsa’nın gerçeğinde iyileştirme çabasıyla birlikte, şirket içinde şirketler grubu oluşturdu. Temsa geçen seneki zararına karşılık bu sene kar ediyor. Temsa’yı otobüs olarak değerlendirmek lazım. Otobüs segmentimizde şehiriçi adına çok iyi ürünler var. Ana artımız otobüs tarafında büyümedir. Temsa şirketlerimizde halka açılmayı düşünmüyoruz" dedi.
BDDK düzenlemeleri ve otomotiv sektörü
BDDK düzenlemelerinin Türkiye genelinde olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Pekarun, "Otomotiv sektöründe hızlı büyümeyle sağlıklı bir seviyede tutunması bekleniyor. Burda önemli olan ihracat. Yatırımlar gelmeye devam ediyor. Burda yaşanabilecek daralma büyümeyi çok etkilemez" sözlerini kullandı.
"Hesaplamalarımıza göre Dolar/TL önümüzdeki yıl 2,1 olabilir"
Pekarun Türkiye ekonomisiyle ilgili de yorum yaparak, "Yüzde 3,5 gibi bir büyüme, önümüzdeki sene ise yüzde 4'ler civarında. Kurda ise önümüzdeki sene 2,1 seviyeleri bütçe süreçlerimizde kullandığımız beklentiler. 2014 sanayi tarafından daha iyi görülüyor. Ciro olarak çift haneli büyüme, karlılık olarak yüzde 30'larda toplam iyileşme bekliyoruz" dedi.
3 ayda bir şirket liderleriyle bir araya geldiklerine dikkat çeken Pekarun, "Değişken bir dönemdeyiz. Bu değişkenliği yönetmek, risk yönetimi önemli. Avrupa pazarıyla ilgili çok büyük bir beklentimiz yok. Gelişmekte olan pazarlara bu para sadece parasal genişlemeler ile gelmediğini hatırlamak lazım. Avrupa’ya rağmen iyileşen bir pazar vardı. Yabancı ortaklarımız Türkiye pazarına inanıyorlar" şeklinde konuştu.
"Piyasa koşullarına rağmen, yatırımlar kapasite artışı ve iyileştirme olarak kalmayacak" diyen Pekarun, 300 milyon dolarlık bir yatırım açıkladıklarını ve bu konjönktürde önemli bir rakam olduğunu belirterek "Brisa da 4-5 senedir devam eden yatırımlar var. Kordsa'nın Türkiye tesisinde geliştirme projemiz var" dedi.
-Enerjide maliyetler nasıl düşecek?
"Hammaddede değişkenlik devam edecek. Enerji verimliliği ön planda, elektrikte piyasanın serbestleşmesiyle bir rahatlama var."
Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma
(aiyigundogdu@bloomberg.net)