Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın yılda iki kez yayınladığı finansal istikrar raporunda, Euro Bölgesi kaynaklı risklerin azaldığına ancak dış risklerin finans sistemini tehdit ettiğine dikkat çekildi. Raporda, Euro Bölgesi kaynaklı risklerin Mayıs ayından bu yana azaldığı belirtildi, ancak Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Mayıs'ta parasal genişlemenin azaltılabileceğini açıklamasından bu yana piyasalarda oluşan belirsizlik nedeniyle küresel finans piyasalarından kaynaklanan tehdidin arttığı ifade edildi.

AMB, raporda Mayıs'tan bu yana Fed'in parasal genişleme programında değişikliğe gideceği beklentisiyle küresel tahvil piyasalarında dikkat çeken bir fiyatlama oluştuğunu, Döviz piyasasında volatilitenin arttığı ve bu beklentinin gelişen ülke ekonomilerinde de stres yarattığını söyledi.
 
Raporda, merkez bankalarının istisnai parasal genişlemelerden çıkışı sürecinde tahvil faizlerinde ani yükselişler olabileceği, ancak ABD'nin uyguladığı sözlü yönlendirmeler gibi makro ekonomik politikalarla faizlerdeki olası ani yükselişlerin yumuşatılabileceği belirtildi.

AMB, düşük banka kârlılıkları ve finansal piyasalardaki çok parçalı yapının ekonomik istikrarı tehdit ettiğini, fakat bankacılık birliğinin problemleri aşmakta etkili olacağını savundu.