Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin, ABD'den gelen verilerin, dünyanın en büyük ekonomisindeki iyimserliği artırması sonrasında Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Tokyo Borsası yükseldi. Nikkei 225 Endeksi 6 yılın en yüksek seviyesinden kapanmaya hazırlanıyor.

Satışlarının yüzde 80'ini Japonya dışında kaydeden Honda Motor Co. yüzde 2.2 yükseldi. Kargo şirketleri, ithal kaya gazı talepleri üzerine daha fazla taşıyıcı alacakları haberi üzerine Topix endeksindeki sektörlerdeli kazançlara öncülük etti. Yarı iletkenler için silikon levha üreten Sumco Corp., operasyonel kârın muhtemelen maliyet kesintileriyle artacağı haberinin ardından yüzde 5.8 primlendi. Kuraray Co., Bank of America Corp.'un Merrill Lynch biriminin, şirketin yatırım notunu indirmesi sonrasında yüzde 0.8 değer kaybetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 kazançla 15,650.28 puana çıkarak, Aralık 2007'den bu yana en yüksek kapanışına hazırlanıyor. Topix Endeksi yüzde 0.8 artışla 1,257.28 puana yükseldi. Endeksteki 33 sektör grubunun 3'ü hariç hepsi kazanç sağladı. Yen, dolar karşısında 102.28 seviyesinden 29 Mayıs'tan bu yana en düşüğünü test etmesinin ardından 102.07'den işlem gördü.

ABD'den gelen verilerdeki iyileşmenin Japon ihracatçıları için olumlu olduğunu söyleyen Parry International Trading Ltd.'ın yönetici direktörü Gavin Parry, parasal genişlemenin azaltımının yaklaştığını, tek sorunun zamanlamaya dair olduğunu belirtti.