Advertisement
HABERLER ABONE OL

Alüminyum fiyatları, üreticilerin kapasitelerini azaltmasına rağmen arzın yüksek kalacağının beklenmesiyle Londra'da dört senenin en düşük seviyesini gördü.

Societe Generale SA'ya göre, küresel üretim yüzde 6.2 yükselecek ve bu sene talebin 500,000 ton üstünde çıkacak. Bankanın 26 Kasım tarihli verilerine göre, 2011 ve 2012'de durdurulan 1.1 milyon tonluk üretimin üstüne bu sene 1.2 milyonluk kapasite azaltılacak.

"Kimse bu düşüşleri ciddiye almak istemiyor," diyen Londra'daki Citigroup Inc.'nin analisti David Wilson, "Eğer yüksek maliyetli üretimi durduruyorsan Londra Metal Borsası'nda (LME) fiyatlar daha da aşağı inebilir. Herkes daha fazla üretiyor, sadece daha ucuza üretiyorlar," diye belirtti.

LME'de üç ay vadeli alüminyum kontratı yüzde 0.2 düşüşle Temmuz 2009'dan beri en düşük seviye olan ton başına 1,754 doları gördü. Bakır yatay seyrederek ton başına 7,020 dolar seviyelerinde işlem gördü. New York'taki Comex'te Mart vadeli metal kontratı yüzde 0.2 kazançla pound başına 3.197 seviyesini buldu.

Societe Generale'e göre, Çin dışındaki alüminyum üretim kapasitesinin yüzde 25'i mevcut fiyatlarda nakit olarak zarar ettiriyor ve üreticiler yüksek maliyetli üretimi azalttılar. Verilere göre, LME tarafından izlenen depolarda stoklar az bir değişimle 5.40 milyon ton oldu.

Bakır stokları düşüşün 19. gününde 429,200 tona indi. Kalay stokları, dün Mart 2012'den bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 20 ton artarak 10,815 tona çıktı.

Üç ay vadeli kalay kontratı yüzde 0.2 düşerek ton başına 22,525 dolara geriledi. Fiyatlar, en büyük ihracatçı Endonezya'da arzın iyileşme sinyalleri göstermesinin ardından, 13 Eylül'den bu yana en düşük olan 22,400 doları gördü.

Resmi verilere göre, metalin ihraç edilmeden önce işlem görmesi gereken Endonezya Emtia ve Vadeli İşlemler Borsası'nda kalay işlemleri 26 Kasım itibariyle Ekim ayına kıyasla yüzde 85 artış gösterdi. Hükümet verilerine göre, külçe kalay ve diğer kalay ürünlerinin ihracı Eylül'de yüzde 88 düşmesinin ardından, Ekim'de beş misli arttı.

"Endonezya'daki metal çıkışındaki eksiklik azalıyor gibi gözüküyor," diyen Wilson, "Borsalarında daha fazla metal işlem gördükçe ihracatları da artıyor," diye ekledi.

Çinko ve kurşun Londra'da düşerken, nikel yükseldi.