Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Bu durum, henüz oluşmaya başlayan toparlanmanın istihdam piyasası üzerinde etkisini göstermeye başlamasının bir işareti olarak değerlendirilyor.

Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'daki istatistik ofisinden yapılan açıklamaya göre, 17 üyeli Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı, Eylül ayındaki rekor yüzde 12.2 seviyesinden Ekim ayında yüzde 12.1'e geriledi. Bugün açıklanan diğer bir veri, Euro Bölgesi'nde enflasyonun bu ay yüzde 0.9'a hızlandığını gösterdi. Bloomberg'in anketine katılan 34 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, işslzik oranının yüzde 12.2 seviyesinde kalması bekleniyordu.

İşsizli oranındaki bu düşüş, Euro Bölgesi'ndeki işsizlerin, ekonominin tarihinin en uzun resesyonunun sonunun gelmesinden faydalandığının ilk işareti olarak görünüyor. Aynı zamanda, işsizlik oranı tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınında kalmaya devam ediyor ve Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.3 büyüdükten sonra, üçüncü çeyrekte büyüme yüzde 0.1'e yavaşladı.

Milano'da Intesa Sanpaolo SpA ekonomisti Annamaria Grimaldi, "Ekonomi halen, işsizlik oranında kayda değer bir değişiklik getirmek için çok zayıf," dedi ve "Büyümenin hızlanması gerek ve önemli bir iyileşme görmek için, bazı ülkelerde yapısal reformlara gidildiğini görmemiz lazım" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya'da işsizlik oranı, ekonominin üçüncü çeyrekte büyümeye geçmesine karşın, Ekim ayında yüzde 26.7'ye yükseldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), bugün İspanya'nın not görünümünü yükseltti, ancak ekonominin yüksek işsizlik dahil "güçlü sorunlarla" yüzyüze olduğu uyarısında bulundu.