Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, istihdam ve Tüketici Güveni verilerinin ekonomik büyümeye olan güveni güçlendirmesinin ardındında, geçen hafta da yükselerek, çıkışını sekizinci haftaya taşıdı. Böylelikle, gösterge endeks Standard & Poors 500 (S&P 500) yaklaşık 10 yılın en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı.

Tiffany & Co., tahmin edilenden daha fazla kar açıklaması ile yüzde 9.9 sıçradı ve iyileşen istihdam piyasası ve düşen benzin fiyatlarının tatil satışlarını olumlu etkileyeceği beklentisi ile perakende sektörü hisselerinde görülen yükselişlere öncülük etti. Apple Inc., yüzde 7 değer kazandı ve Nasdaq Bileşik Endeksi'nin 13 yıldır ilk kez 4,000 puanın üzerine çıkmasına yardımcı oldu. Hewlett-Packard Co., gelir ve karının analistlerin tahminlerinin üzerinde çıkmasının etkisi ile yüzde 8.3 değer kazandı. Exxon Mobil Corp., enerji sektörü şirketlerinin düşen petrol fiyatları nedeniyle gerilemesi ile birlite yüzde 1.6 değer yitirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek, tatil nedeniyle kısalan haftayı 1,805.81 puandan kapadı ve Ocak 2004'ten bu yana en uzun haftalık çıkış serisini gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi 21.64 puan ya da yüzde 0.1 yükselerek 16,086.41 puandan kapandı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.7 yükselerek 4,059.89 puan ile 2000'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Las Vegas merkezli Wealth Consulting Group idari ortağı Jimmy Lee, "Hisse senedi piyasası oldukça dirençli," dedi ve "Çok yatırımcı piyasadaki büyük yükselişi kaçırdı. Ekonomiden gelecek iyi haber görme konusunda istekliler, böylece yatırım yapmak için sebepleri olacak. İyi haber duyduğumuzda, bunun güvene destek olacağını düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 ve Dow Jones geçen hafta, işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde düşmesi, Thomseon Reuters/Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksinin tahminleri aşması ve konut piyasasının artan faizlere karşın iyileşmesinin sürdürmesinin desteği ile rekor seviyelere ulaştı