Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hükümet karşıtı gösteriler sırasında çevik kuvvet polisi, göstericilerin devlet başkanlığı dairesine girmesini engellemek için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı.


Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan 100 binden fazla göstericiden ayrılan büyük bir grubun, yakındaki devlet başkanlığı dairesine girmeye çalıştığı, bunun üzerine çevik kuvvetin kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve copla müdahale ettiği bildirildi.


Müdahale sırasında başlarından yaralanan onlarca kişi ambulanslarla olay yerinden götürüldü.


Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşması ve serbest ticaret anlaşması imzalamayı reddetmesini protesto eden göstericilerden bazıları daha önce belediye meclisi binasına girmişti.


Yanukoviç, Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) geri çevirmişti. AB dönem başkanı Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta geçen hafta yapılan Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde AB liderleri ile bir araya gelen Yanukoviç, birliğin tüm ısrarlarına rağmen kararını değiştirmemiş, muhalefet partileri kararı protesto etmek için onbinlerce kişinin katılımıyla bugün Kiev'de büyük bir gösteri düzenlemişti.

 

Asmussen'den Ukrayna hükümetine uluslararası taahüdlere sadık kalma çağrısı

 

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kiev'deki gösterilere ilişkin, Ukrayna'ya, ifade ve toplanma özgürlüklerine saygıyla ilgili uluslararası taahhütlerine tam olarak sadık kalma çağrısı yaptı.


Rasmussen, yaptığı yazılı açıklamada, Ukraynalıların Kiev'de bu gece ülkelerinin Avrupa Birliği'yle daha yakın ilişkiler içinde olmasına yönelik güçlü desteklerini göstermeyi sürdürdüğünü belirterek görüşleri demokratik bir şekilde dile getirmenin her yerde insanların hakkı olduğunu belirtti.


Tüm taraflara her ne pahasına olursa olsun şiddetten ve güç kullanımından uzak durma çağrısı yapan Rasmussen, açıklamasında, "Şiddet ve güç, demokratik bir toplumda siyasi farklılıkları çözme yolu değildir. Herkesi anayasal ve demokratik normlara uygun hareket etmeye davet ediyorum" ifadesine yer verdi.


NATO'nun tüm Ukraynalılar ve Ukrayna ulusunun demokratik ideallerine saygı duyduğunu kaydeden Rasmussen, "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) başkanlığını yürüten Ukrayna'yı, ifade ve toplanma özgürlüklerine saygıyla ilgili uluslararası taahhütlerine tam olarak sadık kalmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

 

AA