Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:43'te güncellendi)

Brent petrol son beş işlem gününün dördünü kayıpla tamamlamasının ardından, bugün büyük bir değişiklik göstermedi. Bloomberg anketine göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) bu hafta yapacağı toplantıda petrol üretim kotasını değiştirmemesi bekleniyor.

Petrol vadelileri Londra'da, Çin'de satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) 51.4 ile Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin 24'ünün tahminini geride bırakması sonrasında, yüzde 0.7 kadar yükseldi. OPEC 4 Aralık'ta, şu anda günlük 30 milyon varil olan petrol üretim kotası hakkında karar verecek. Brent ile Batı Teksas türü ham petrol (WTI) arasındaki fark dokuz ayın zirvesine çıkmasının ardından başladığı daralışı üçüncü güne taşıdı.

Londra merkezli CMC Markets Plc piyasa analisti Michael Hewson, "Birkaç olumlu PMI verisine rağmen, petrol fiyatları baskı altında kalmaya devam edecektir, özellikle de WTI'a göre daha pahalı olan Brent. Önümüzdeki günlerde 105 dolar seviyesine kadar düşüş görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı ICE Futures Europe Borsasında 78 sente varan yükselişle 100.47 doları görmesinin ardından Londra saati ile 13:40'ta 109.54 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 3 üzerinde seyretti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 27 Kasım'da 19.01 dolardan kapanarak 7 Mart'tan bu yana en yükseğe çıkmasının ardından, bugün 16.42 dolar seviyesinde.

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise Nymex'te 93.14 dolardan işlem gördü. Fiyatlar Kasım ayında yüzde 3.8 düşüşle üst üste üçüncü aylık kaybı tamamladı.

(16:43'te güncellendi)

(16:43'te güncellendi)