Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışları, Şükran Günü ve Kara Cuma'da 2009'dan beri en zayıf tatil satışları tahminini gerçek çıkararak yüzde 2.3 artış gösterdi.

ShopperTrak'in yayınladığı verilere göre, Şükran Günü ve Kara Cuma'da geleneksel mağaza satışları 12.3 milyar dolara çıktı. Chicago merkezli araştırma şirketi, tüm tatil sezonunu kapsayan satış artışını son resesyondan beri en düşük seviye olan yüzde 2.4 olarak tahmin etmişti.

Perakendecilerin düz ekran televizyonlardan tencerelere kadar bütün ürünlerde daha fazla indirime gitmeleri, alışveriş yapanları sevindirirken dördüncü çeyrek kazançlarına zarar verebilir.

"Aynı indirimleri internet'ten de alabilirsiniz ama bir sürü insan hala mağazalara akın ediyor," diyen New York merkezli Moody's Investor Service'in analisti Charles O'Shea, mağazalara gitmenin "deneyimin bir parçası" olduğunu belirtti.

Ulusal Perakendeciler Federasyonu verilerine göre, Cuma günü 97 milyon kişi alışveriş yapmayı planlarken, bu rakam Şükran Günü'nden Pazar'a kadarki süreçte 140 milyon olarak tahmin edildi. Bu veriler geçen seneki 147 milyon tahmininin altındaydı.

ShopperTrak'in kurucusu Bill Martin, birçok mağazanın Şükran Günü'nde açılmasıyla, satışların Cuma'dan sonra arttığını belirtti. Geçen seneye kıyasla Cuma günündeki satışlar, yaya trafiği yüzde 11.6, genelde yüzde 13.2 olmak üzere düşüş kaydetti. ShopperTrak, Şükran Günü ve Kara Cuma süreci için yaya trafiğinin yüzde 2.8 artarak 1.07 milyar mağaza ziyareti olarak gerçekleştiğini belirtti.