Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:44'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, kazancın üçüncü ayını tamamlamasının ardından, İspanya'da imalat sanayiinin geçtiğimiz ayda beklenmedik şekilde düşmesi ile geriledi.

ThyssenKrupp AG, ABD'deki bir tesisini sattıktan sonra Ağustos 2011'den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. L'Oreal SA, hisselerini geri alacağını açıkladıktan sonra yüzde 1.7 artış gösterdi. Debenhams Plc ise Barclays Plc tarafından hisse notunun düşürülmesi sonrasında yüzde 3.9 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek günü 324.10 puandan kapattı. Gösterge endeksi, dünya genelindeki merkez bankalarının faiz oranlarını rekor düşük seviyelerde tutacaklarını belirtmeleriyle, Kasım'da yüzde 0.9, yıl genelindeyse yüzde 16 yükseldi.

Kopenhag'ta bulunan PFA Asset Management kıdemli stratejistlerinden Witold Bahrke, "İspanya PMI verisi, güçlü Almanya ile diğer ülkeler arasında büyük farklar olduğu yönünde ciddi bir uyarı sinyali oldu. Ayrıca gelecek yıla yönelik büyüme beklentilerinin de biraz fazla iyimser olduğunu hatırlattı" dedi.

18 Batı Avrupa piyasasının 15'i bugün gerilerken, İngiltere FTSE 100 yüzde 0.8, Fransa CAC 40 yüzde 0.2 düşüş yaşadı. Almanya'da DAX endeksi ise büyük bir değişiklik yaşamadı.

Euro Bölgesi'nde imalat sanayii üst üste beşinci ayda da genişledi. Markit Economics fabrika endeksi Kasım ayında 51.6'ya yükselerek 51.5 seviyesindeki beklentiyi geride bırakırken, endeks Ekim ayında 51.3 olarak kaydedilmişti. İspanya'da ise imalat sanayii endeksi 48.6'ya gerileyerek Mayıs'tan bu yana en düşüğe geriledi ve 51.6 olan beklentinin çok aşağısında kaldı.

(19:44'te güncellendi)