Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, yatırımcılar dikkatlerini Fed'in tahvil alımını azaltması ihtimaline yoğunlaştırırken, dünkü 11 haftanın en büyük günlük kazancından sonra düşüşe geçti.

Üç ay vadeli metal kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.4 düşüşle ton başına 7,065 doları görürken, Tokyo saatiyle 10:49'da 7,066 dolardan işlem gördü. Dün fiyatlar 19 Eylül'den beri en yüksek sıçramayla yüzde 1.9 arttı.

Dünkü gelen verilerde, istihdamın tahminlerin üzerinde arttığının açıklanmasıyla, yarın gelecek olan verilerin Fed'in tahvil alımını azalttıracağı beklentileri piyasaları endişelendiriyor. İşsizlik başvuruları ve ekonomik büyüme verileri ABD'de bugün açıklanacak. Bakır bu sene yüzde 11 düşüş kaydetti.

Tokyo merkezli Okato Shoji Co'nun araştırma müdür yardımcısı Kaname Gokon, "ABD'den gelen istihdam verilerindeki iyileşme, Fed'in tahvil alımını azaltacağı endişelerini arttırdı ve bu da metale olan talebi azaltıyor," dedi. Gokon ayrıca Codelco'nun Chuquicamata tesisini durdurması ve azalan stoklarda bakırdaki düşüşü daha da limitleyeceğini söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı verileri öncesindeki Bloomberg anketini tahminlerinin medyanına göre, istihdama Ekim'de 204,000 çalışan eklenmesinin ardından geçen ay 185,000 eklenmesi bekleniyor. ADP Araştırma Enstitüsü'nün dünkü raporunda, özel sektör istihdamı Kasım'da 215,000 artarak, tahminlerin üzerinde çıktı.

Dün Şili'deki Codelco'dan yapılan açıklamada maaş primi görüşmelerinden sonuç alamayan işçilerin greve başladığı belirtildi. Dünkü verilerde, LME bakır stoklarının düşüşün 23. gününde 415,425 tona geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda Şubat vadeli bakır kontratı yüzde 0.8 düşüşle 50,770 yuanı (8,335 dolar) gördü. Mart vadeli kontrat New York merkezli Comex'te yüzde 0.7 gerilemeyle pound başına 3.225 doları buldu.

LME'de alüminyum ve çinko düşerken, nikel ve kurşun yatay seyretti. Kalay işlem görmedi.