Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük emeklilik fonunun başkanı Takahiro Mitani, Japonya Merkez Bankası'nın önceden eşi görülmemiş parasal genişleme politikası ile yüzde 2'lik enflasyon hedefini tutturamayacağını söyledi.

Hükümet Emeklilik Yatırım Fonu'nu (GPIF) yöneten Mitani, Japonya'nın deflasyonu bitirme konusunda gelişmeler kaydederken, tüketici fiyatları artışının muhtemelen yüzde 0.1 ile yüzde 1 arasında olacağını belirtti ve Hükümet tarafından atanan panelin, iç tahvil pozisyonları konusunda araştırma önerisinin bir sene kadar ardından, Fon'un kaynak tahsisini revize edebileceğini söyledi.

Bugünkü röportajında, "Yüzde 1'lik enflasyon oranı gerçekleşebilir ama bu zaten Japonya Merkez Bankası'nın hedefinden farklı bir rakam," diyen Mitani, "Fiyatları yukarı çıkacak bir reel talep henüz görmedik. Enflasyonun istikrarlı olup olmayacağı da kesin değil," diye ekledi.

Mitani, açıklamalarıyla, Başbakan Shinzo Abe tarafından yasa yapıcılara emeklilik tahsisleri hakkında danışmanlık yapacak panelin başına atanan Takatoshi Ito'yla çelişiyor. Ito geçen hafta Japonya Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik enflasyon hedefini tutturacağını inandığını söylemişti.

Japonya'nın Topix hisse endeksi Eylül 30'a kadarki 12 ayda gelişmiş piyasalardaki en büyük kazançla yüzde 62 yükseldi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, yerel hükümet tahvilleri yatırımcılara yüzde 1.8 getiri sağladı. GPIF'nin finansal verilerine göre, Fon'un kaynakları aynı süreçte yüzde 15 azaldı.