Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hazine tahvilleri, ABD'den yarın gelecek olan tarım dışı istihdam verilerinin işgücü piyasasında büyüme gösterebileceği spekülasyonlarıyla, Eylül'den beri en düşük seviyesine yaklaştı.

Faiz oranları, büyüme ve enflasyon beklentilerini içinde barındıran 10 yıllık dönem primi dün 20 Eylül'den beri en yüksek seviye olan yüzde 0.36'ya yükseldi. Geçen yılın ortalaması eksi beş baz puandı. Dün gelen ABD özel sektör istihdamı verilerinin tahminlerin üzerinde yükselmesinin, Fed'in tahvil alımını azaltacağı spekülasyonlarına katkıda bulunmasıyla, hazine tahvilleri düşüşe geçmişti.

"Tabii ki faizlerin yukarı seviyelerde olması trendi hala etken," diyen Zürih merkezli Credit Suisse Group AG'nin yetkilisi Michael Markovich, "Eğer istihdam verileri güçlü çıkmaya devam ederse, faizlerin çıkmasını bekliyoruz ama çok şiddetli bir şekilde değil," diye görüş belirtti.

Bloomberg Tahvil İşlemcisi verilerine göre, 10 yıllık tahvil faizi gösterge yatay seyrederek New York saatiyle 06:38'de yüzde 2.83 olarak kaydedildi. Kasım 2023 vadeli yüzde 2.75'lik tahvilin fiyatı 99 11/32 oldu.

Markovich, faizler ilk çeyrekte yüzde 3'e doğru yükselirken, Fed'in faizlerin hızlı ve erken çıkmasını ve böylece ekonomik iyileşmeyi tehdit etmesini engellemek isteyeceğini söyledi. Bloomberg Dünya Tahvil Endeksi'ne göre, hazine tahvilleri bu sene yüzde 2.7 kayıp yaşadı.