Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi yılın üçüncü üç aylık döneminde, stoklarda 1998'in başlarından bu yana görülen en hızlı artışın etkisi ile, ilk açıklanan rakamdan daha hızlı büyüdü.

ABD'de gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) üçüncü çeyrekte, yıllıklandırılmış rakamla yüzde 3.6 büyüdü ve 2012 yılının ilk çeyreğinden bu yana en hızlı yükselişini gösterdi. İlk açıklanan rakam yüzde2.8 büyüme şeklindeydi. Bloomberg'in anketine katılan 77 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 3.1 çıkması bekleniyordu.

Stoklardaki artış, güçlü talep olmazsa, fabrika üretimini sınırlama riskini getiriyor. Yaklaşık dört yılın en yavaş artışını gösteren hanehalkı harcamalarının hızlanması ve işletme yatırımlarındaki sıçrama , şirketlerin artan siparişler ve istihdam artışlarını makul hale getirmelerine yardımcı olacak.

Stamford, Connecticut'ta UBS Securities LLC ekonomisti Sam Coffin, "Büyük katkı stoklardan geldi, ancak dördüncü çeyrek için asıl soru, bunun gönüllü bir stok artışı mı, yoksa gönülsüz bir artış mı olduğu," dedi ve "İçinde bulunduğumuz çeyrek dönemde, stoklarda daralma görmeyeceğiz, ancak yavaş bir stok yatırımı olacak ve bu yavaşlama büyüme için negatif olacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de üretilen tüm mal ve hizmetlerin değerini ölçen GSYİH'nın büyümesine ilişkin tahminler, Bloomberg'in anketine göre, yüzde 2.2 ile yüzde 3.6 arasında geldi. Bu veri, üçüncü çeyrek büyüme için açıklanacak üç veriden ikincisini oluşturuyor. Üçüncü veri 20 Aralık'ta açıklanacak.

Bugün açıklanan diğer bir veri ise, ABD'de işsizlik başvurularının geçen hafta 23,000 düşerek 298,000'e indiğini gösterdi.

ABD'de GSYİH ilk çeyrekte yüzde 1.1 ve ikinci çeyrekte yüzde 2:5 büyüdü.