Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta, verilerin yılsonu tatil dönemi sırasında ayarlanmasının çok daha zor hale gelmesi ile birlikte, geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşerek, iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

İşsizlik başvuruları, 30 Kasım ile biten haftada, 23,000 düşerek 298,000'e geriledi. Bloomberg'in anketine katılan 41 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 320,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu. İşsizlil başvuruları böylelikle, Emek Günü tatilinin verilerde oynama yarattığı Eylül ayının ilk haftasından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Önceki haftanın başvuruları ise 316,000'den 321,000'e revize edildi.

Çalışma Bakanlığı sözcüsü, veri duyurulurken yaptığı açıklamada, verilerin tatil dönemlerinde mevsimsel olarak düzeltilmesinin zor olduğunu ve bu yüzde yılın bu döneminde veride artan volatilite görmenin olağan dışı bir durum olmadığını söyledi. Yarın açıklanacak diğer bir Çalışma Bakanlığı verisi olan tarım dışı istihdam, işverenlerin Kasım ayında işe almalara devam ettiğini göstyerebilir ve bu durum, istihdam piyasasındaki iyileşmeyi güçlendrebilir.

New York'ta 4cast Inc. kıdemli ekonomisti David Sloan, "İstihdam piyasasında halen istikrarlı bir toparlanma görmeye devam ediyoruz," dedi ve "İşsizlik başvuruları son haftalarda düşüş göstermekte ve istihdam artışları sakin iyileşme ile uyumlu bir hızda" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 307,000 ile 335,000 arasında geldi.

Bugün açıklanan diğer bir ABD verisi, ekonominin üçüncü çeyrekte, stoklarda son 15 yılda görülen en hızlı artışın desteği ile, ilk açıklanan rakamdan daha hızlı büyüdüğünü gösterdi. ABD'de gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) üçüncü üç aylık dönemde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 3.6 genişledi. Bu veri ilk açıkladığında yüzde 2.8 büyüme göstermişti.