Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Airbus uçaklarının üreticisi Avrupa Hava Savunma ve Uzaycılık Şirketi (EADS), Avrupa'nın farklı ülkelerindeki birimlerinde 5 bin 800 işçi çıkarma kararı aldı. Şirket, iki yıl içinde Almanya'daki tesis ve ofislerinden 2 bin 440 işçi çıkaracak.

EADS grubunun CEO'su Tom Enders, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeniden yapılanma kapsamında tasarruf ve verimlilik önlemlerini almak zorunda kaldıklarını belirterek, "Amacımız rekabet gücümüzü arttırmak. Planladığımız önlemlerin yeterli olup olmayacağını, yeni işten çıkarmaların gerekli olup olmayacağını göreceğiz" dedi.

EADS'nin savunma ve güvenlik bölümü Cassidian'ın CEO'su Bernhard Gerwert de şirketin Eurofighter savaş uçağı için yeni sipariş alamaması durumunda 2018 yılından itibaren yeni işten çıkarmalar olabileceğini açıkladı.

Almanya'nın Bavyera Eyaleti Ekonomi Bakanı Ilse Aigner ise EADS yönetimi ve sendikalar ile temasta olduğunu belirterek "Benim için önemli olan mümkün olduğunca fazla işyerini korumak" dedi.

Şirketin yeniden yapılanma kapsamında kapatmayı ya da birleştirmeyi planladığı birimlerin çoğu savunma sanayi alanında faaliyet yürütüyor ve Bavyera eyaletinde bulunuyor.

Avrupa'nın en büyük uçak üreticisi olan EADS grubu faaliyetlerini dört farklı alanda uzmanlaşan bölümleri aracılığıyla yürütüyor. Airbus, yolcu uçakları ve askeri nakliye uçakları üretimine yoğunlaşırken, Astrium bölümü uzay çalışmalarını, Eurocopter helikopter üretimini, Cassidian da savunma sanayi projelerini yürütüyor.

Yaklaşık 140 bin çalışanı bulunan EADS grubu, geçen yıl 56,5 milyar avro gelir elde etmişti. Savunma sanayi projeleri için kaynak geliştirmekte zorlanan EADS, gelirlerinin büyük bölümünü Airbus'tan elde ediyor. EADS, yeniden yapılanma planları çerçevesinde grubun adını da Airbus olarak değiştireceğini daha önce açıklamıştı.

AA