Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de açık iş pozisyonları Ekim ayında beş yılın zirvesine tırmanarak, işverenlerin Washington'daki bütçe tartışmalarıyla hükümetin kısmi kapanmasına rağmen talep konusunda güven duyduklarına işaret etti.

Doldurulması beklenen iş pozisyonları 42,000 artışla 3.925 milyona yükselerek, Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. Eylül ayı verisi 3.883 milyona revize edildi. İşe alım hızı ise yavaşladı.

İşgücü piyasasındaki kazançlarının, maaş artışları ve dolayısıyla ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarını ateşleyebileceği düşünülüyor. İşverenler Ocak ayından Kasım ayına kadar ortalama 188,600 işe alım yaparken, geçen yıl aynı dönem ortalaması 179,500 olarak görüldü.

Chicago'da bulunan Northern Trust Corp. şef eonomisti Carl Tannenbaum, "Eğer bazı iş imkanları yaratabilirsek, gelirler toparlanacak ve ürün ve hizmet harcamaları artacaktır. Bu da iş dünyası için daha iyi bir gelir ve kâr yaratarak talep beklentilerine ulaşılması durumunda daha fazla işe alım yapmalarını, böylece olumlu bir döngünün başlamasını sağlayabilir" dedi.

Eylül ayı verisi, ilk açıklanan 3.91 milyondan 3.883 milyona revize edildi.