Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD hisseleri "azaltma" ihtimaliyle düşüşte

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin zirve rekoru kırmasının ardından, yatırımcıların Washington'daki bütçe görüşmelerini izlemesi ve Fed'in teşvikleri ne zaman azaltacağına ağırlık vermeleri ile düşüşe geçti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek New York saati ile 13:23'de 1,805.14 puan oldu. Dow Jones Endeksi ise 24.90 puan, yani yüzde 0.2 düşüşle 16,000.63 puanı gördü. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 3 altında seyretti.

-Avrupa hisseleri 2 günlük yükselişe son verdi

Avrupa hisseleri, Fed'in gelecek hafta gerçekleştireceği toplantıda teşviklerin azaltılmasıyla ilgili ipuçları görülebileceği beklentisiyle gerileyerek, iki günlük kazanca son verdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek günü 314.91 puanda tamamladı. Dünya genelinde merkez bankalarının faiz oranlarını uzun süre rekor düşük seviyelerde tutacaklarını belirtmelerinin ardından, gösterge endeks 2013'te yüzde 13 ralli yaparken, Aralık ayında ise beklenenden iyi gelen ekonomik verilerle Fed'in teşvikleri azaltacağı endişesinin artmasıyla yüzde 3.2 geriledi.

-Altın yükselişini hızlandırdı

Altın, dolardaki zayıflamanın metalin alternatif yatırım olarak cazibesini artırması ile birlikte, Ekim ortasından bu yana en büyük çaplı yükselişine yönlendi. Gümüş yaklaşık üç haftanın zirvesine çıktı.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 2.4 sıçrayarak, New York saati ile 09:51'de, ons başına 1,263.90 dolara çıktı ve 17 Ekim'den bu yana en hızlı çıkışına yönlendi. Fiyatlar 1,267.50 dolar ile 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

-WTI ile Brent arasındaki fark 1 ayın en düşüğünde

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ile Avrupa gösterge petrolü Brent arasındaki fark, ABD petrol stoklarının üst üste ikinci kez düşeceği beklentileri ve Libya ile Kuzey Denizi üretimlerinin yükselmesi ile, son bir ayın en düşük seviyesine daraldı.

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex işlemlerinde 1.40 dolar kadar yükselerek 98.74 dolar ile 21 Ekim'den bu yana en yükseğe çıkmasının ardından, Londra saati ile 12:17'de 98.48 dolar oldu. Brent ile WTI arasındaki fark dün 12.05 dolar ile 11 Kasım'dan bu yana en düşük kapanış seviyesine gerilerken, bugün 11.72 dolar olarak daralmaya devam etti.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise, ICE Futures Europe Borsasında, 1.06 dolar kadar yükselişle 110.45 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 üzerinde seyretti.

-Gelişen piyasalar endeksi düşüşe geçti

Elektrik fiyatlarının Filipin hisselerini aşağı taşıması ve Çin'de sanayi üretiminin beklentinin altında büyümesi üzerine gelişen piyasalar endeksi 4 gündür ilk kez düşüş kaydetti. Filipin pesosu 3 ayın en düşüğüne geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 1,010.83 puana gerileyerek 3 günlük kazancını sonlandırdı. Enerhi Düzenleme Kurulu dün Manila Electric Co.'nun 3 aşamada elektrik ücretlerini artırabileceğini söyledi. Çin'de sanayi üretimi Kasım'da beklenenin altında hızlanırken, perakende satışlar beklenmedik şekilde hızlandı. Avrupa ülkeleri bugün sanayi üretim verilerini açıklayacak.

-Euro "sanayi üretimi" ile yükseldi

Euro, İtalya sanayi üretiminin genişlediği ve ekonominin daralmayı sonlandırdığını gösteren veriler ile bölgedeki toparlanmaya yönelim iyimserliğin artması sonrasında dolar karşısında altı haftaya yakın bir sürenin en güçlü seviyesine geldi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek New York saati ile 07:33'te 1.3747 dolardan işlem görürken, erken saatlerde 1.3768 ile 30 Ekim'den bu yana en yükseği gördü. Euro yen karşısında ise yüzde 0.2 zayıflayarak 141.61 yen olurken, gün içerisinde 142.17 seviyesine kadar tırmanarak Ekim 2008'den bu yana zirveye dokundu. Dolar yen karşısında yüzde 0.3 düşerek 103 yenden işlem görüyor.

-İngiltere'de sanayi üretimi yükselişin ikinci ayında

İngiltere'de sanayi üretiminin Ekim'de yükselişin 2. ayına girmesiyle, ekonomik iyileşmedeki ivmenin 4. çeyreğin başında da korunduğu işaretleri verildi.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin bugün Londra'da açıkladığı verilere göre, üretim yüzde 0.9 büyüme kaydedilen Eylül ayına göre yüzde 0.4 arttı. Bu oran Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin tahminlerinin medyanıyla aynı gerçekleşti. İmalat sanayi üretimi de yüzde 0.4 yükselirken petrol ve doğalgaz üretimi yüzde 2.5 geriledi.

-OPEC'in petrol üretimi son iki senenin en düşüğünde

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ham petrol üretimi Kasım'da son 2 senenin en düşük seviyesine gerilemesiyle, örgütün üretiminin 30 milyon varil tavanının altına düşüşünün 3. ayına girilmiş oldu.

OPEC verilerine göre, örgüt Ekim'de 29.83 milyon varil ham petrol üretirken, Kasım'da Mayıs 2011'den beri en düşük seviye olan 29.63 milyon varil üretti. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi'ye göre üyelerin "memnun olmasından" dolayı, örgüt, Viyana'daki 4 Aralık toplantısında 30 milyonluk üretim limitini aynı tutma kararı aldı.

-Draghi: Diğer aktörlerin katkı zamanı geldi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Roma'da yaptığı konuşmada, merkez bankalarının orta vadede, temelde yapabileceklerine ve başarmakla görevlendirildiklerine, yani fiyat istikrarına odaklanması gerektiğini söyledi.

Draghi, merkez bankacıların, kamuoyunun güvenini, yalnızca görevini yaparak devam ettirebileceklerini ve AMB'nin attığı adımların yalnızca görevinden uzaklaşmak olmadığını, bu hareketlerin, durumun gerektirdiği "tüm gerekli araçların" kullanılması olduğunu belirtti.

-ABD'de açık iş pozisyonları 5 yılın zirvesinde

ABD'de açık iş pozisyonları Ekim ayında beş yılın zirvesine tırmanarak, işverenlerin Washington'daki bütçe tartışmalarıyla hükümetin kısmi kapanmasına rağmen talep konusunda güven duyduklarına işaret etti.

Doldurulması beklenen iş pozisyonları 42,000 artışla 3.925 milyona yükselerek, Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. Eylül ayı verisi 3.883 milyona revize edildi. İşe alım hızı ise yavaşladı.