Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

Altın New York'ta, Ekim ayından bu yana görülen en hızlı bir günlük rallinin, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya hazırlanmakta olduğu endişelerinin arttığı bir ortamda, talebi azaltabileceği spekülasyonuna bağlı olarak, son üç haftanın zirvesinden gevşedi.

Altın dün, 6 Aralık'ta gördüğü son beş ayın en düşük seviyesinden 1,267.50 dolara yükseldi ve 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Metal dün yüzde 2.2 yükselerek 17 Ekim'den bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Londra'da UBS AG analisti Joni Teves, bugünkü raporunda, Comex piyasasında kısa pozisyonların Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının "biraz fazla" olduğunu ve fiyatların, yatırımcıların düşüş beklentisi ile açtıkları bu pozisyonları kapamaları ile birlikte ralli yaptığını söyledi.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve ekonomideki iyileşme ile birlikte Fed'in teşvikleri azaltacağı spekülasyonu sonucu, 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba hazırlanıyor. Bloomberg'in 6 Aralık'ta gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed'in 17-18 Aralık'taki toplantıda aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını daraltacağını düşünüyor. Bu oran, 8 kasım'daki ankette yüzde 17 düzeyindeydi.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "bugünkü raporunda, "Fed toplantısı fiyatların yükselişine sınır çekecek ve varlık alımlarının azaltılması beklentisinin bir ölçüye dek fiyatlara yansıdığını düşünmeme karşın, aşağı yönde bir ani ilk tepki olacaktır," dedi ve "Anlaşılacağı üzere, bu yüksek fiyatlarda fazla fiziki talep yok" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 07:40'ta ons başına 1,256.60 dolara geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 27 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 düşerek, ons başına 1,257.11 dolara indi.

Altın Pozisyonları

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi dün 1 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine indi ve bugün fazla değişmedi.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, altında kısa pozisyon sayısı 3 Aralık'ta biten haftada, yüzde 6.2 yükselerek 79,631 kontrata çıktı ve bu seviye, Temmuz ayında ulaşılan rekorun yalnızca yüzde 0.6 altında. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesinde.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya, bugünkü raporunda, "Fiyatlar, Asya talebinin muhtemelen azalacak olması ile birlikte, dünkü ivmesini sürdürmekte zorlanabilir," dedi ve "Bunun yanında, gelecek haftaki FOMC toplantısı için zaman daralıyor ve varlık alımlarının azaltılıp azaltılmayacağı sorusu devam ediyor," şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli gümüş kontratları New York'ta, dün ons başına 20.43 dolar ile 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.1 yükselerek 20.335 dolara çıktı. Mart vadeli palladyum fazla değişmeyerek ons başına 738.25 dolarda kalırken, Ocak vadeli platin yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,386.10 dolara indi.

(16:55'te güncellendi)