Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hizmet ihracatına "Marka Desteği" geleceğini belirterek, "Yeni Marka Desteği çalışmasıyla turizm, müteahhitlik ve havayolu taşımacılığı sektörlerinin de destekten faydalanacağını, destek paketini, Para Kredi Koordinasyon Kurulu'nun onayını müteakip 2014'te uygulamaya başlayacaklarını" bildirdi.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, Ekim ayı Ödemeler Dengesi verilerini değerlendirdi.

Türkiye'nin, 2012 yılında 152,5 milyar dolar mal, 43,2 milyar dolar hizmet ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 195,7 milyar dolar ihracat geliri elde ettiğini hatırlatan Çağlayan, bu yıl sonu itibariyle Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatının 200 milyar doları bulacağını belirtti. "Bu değer, neredeyse iktidara geldiğimiz 2002 yılındaki Türkiye'nin 236 milyar dolarlık GSYİH'ine yakın" değerlendirmesinde bulunan Çağlayan, Türkiye'nin, 11 yıl önceki milli geliri kadar mal ve hizmet ihracatı yapan bir ülke durumuna geldiğine işaret etti.

-"2014'te yatırım girişlerinde canlanma bekliyoruz"

Bu yılın ilk 10 ayında hizmet ihracatının yaklaşık yüzde 10 artışla 40,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin 2013 sonu itibarıyla 48 milyar dolar ile hizmet ihracatında yeni bir rekor kıracağını belirtti. Çağlayan, hedeflerinin 2023'te 150 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, dünyada hizmet ihracatını en çok artıran ülkelerden biri olduğuna işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Sadece turizmde değil, taşımacılık, ticari hizmetler, müteahhitlik ve teknik müşavirlik gibi kalemlerde de ciddi artışlar var. Fakat yine de hizmet gelirlerimizin büyük kısmını turizm ve taşımacılık oluşturuyor.

Ekonomi Bakanlığı olarak 2012 ortasından bu yana hizmet ihracatçılarına destek vermeye başladık. Nasıl mal ihracatında Turguality, Marka Desteği gibi desteklerimiz varsa, hizmet ihracatımız için de destek sağlamaya devam edeceğiz. Sağlık turizmi, eğitim, film ve yazılım sektörlerinde verdiğimiz destekleri turizm, müteahhitlik ve havayolu taşımacılığı sektörlerine de sağlamak noktasında yeni bir destek paketi üzerinde çalışıyoruz. Bakanlığımızca hazırlanan destek paketini, Para Kredi Koordinasyon Kurulu'nun onayını müteakip 2014 yılında uygulamaya başlayacağız."

Açıklamasında, 10 aylık cari açığın 51,9 milyar dolara ulaştığını, geçen yıla göre 12,3 milyar dolar artış olduğunu belirten Çağlayan, bunda12,8 milyar dolar civarında gerçekleşen altın ithalatının önemli etkisi bulunduğunu, yıl sonu OVP beklentisinin 58,8 milyar dolar ve GSYİH'deki pay anlamında yüzde 7,1 olduğunu kaydetti. Çağlayan, gelecek yıl daha düşük rakam ve oranların görüleceğini ifade etti.

Uluslararası şirketlerin Türkiye'ye ilgisinin devam etiğini de belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

"Gerek yatırım teşvik sistemimizin etkisi ile gerek küresel ekonomik konjonktürdeki sisli havanın iyileşmesi ile 2014'ün bu yıldan daha iyi geçmesini bekliyorum. Bu yılın ilk 10 ayında ülkemize toplam 9,2 milyar dolarlık bir yabancı yatırım girişi oldu. Dünya ekonomisindeki mevcut durumu dikkate alınca bunu normal karşılamak gerekir. Cuma günü açıklanacak olan uluslararası yatırım verilerinin daha yüksek yatırım girişlerini göstermesini bekliyorum. 2014'te yatırım girişlerinde bir canlanma bekliyoruz."

-Bali Bakanlar Konferansı

Açıklamasında, Aralık ayı başında Bali'de gerçekleştirilen Dünya Ticaret Örgütü Bakanlar Toplantısına da değinen Çağlayan, söz konusu toplantıda özellikle taşımacılık sektörü için önemli açılım sağlandığını ifade etti. Türkiye'nin yoğun uğraşları sonucu, toplantının nihai bildirgesinde transitte kota ve benzeri gönüllü kısıtlamaların uygulanmayacağının esas olarak kaydedildiğini bildiren Çağlayan, böylece taşımacılık sektörünün başta AB üyesi ülkelerde olmak üzere teknik engellerle karşılaşmasının önüne geçildiğini ifade etti.

AA