Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye ile İran'ın sınıra sıfır noktasında bir ortak sanayi bölgesi kurulmasına yönelik çalışmalara başlanıldığını söyledi.

Şenel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-İran İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmini 2015 yılında 30 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu rakamın geçen yıl 22 milyar dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Şenel, 2013 yılının 10 aylık döneminde iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin ise 13,5 milyar dolarda kaldığını kaydetti.

İran'da 200 Türk firmasının faaliyet gösterdiği bilgisini veren Şenel, bunların yaptıkları yatırım tutarının 1 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

Yeni teşvik programı kapsamında en fazla teşvikten faydalanan illerin İran ile sınır olan iller olduğunu belirten Şenel, bu çerçevede İran'lı yatırımcıları Türkiye'ye yatırıma davet etti.

İran teknik heyeti ile 16-17 Aralık 2013'te Tercihli Ticaret Anlaşması müzakerelerine devam edileceğini aktaran Şenel, "Temennimiz 15-16 Ocak 2014 tarihinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın İran'a ziyareti kapsamında gerçekleştirilecek olan Türkiye-İran Ortak Ticarek Komitesi'nin beşinci dönem toplantısında bu anlaşmanın imzalanmasıdır" dedi.

2014 yılında Türkiye İran Karma Ekonomik Komsiyon Toplantıları'nın 24.'sünü gerçekleştireceklerine dikkati çeken Şenel, şunları kaydetti:

"İki ülkenin sınıra sıfır noktasında bir ortak sanayi bölgesi kurulmasına yönelik çalışmalara başlanıldı. Türkiye ile İran 454 kilometrelik ortak sınırı paylaşmaktadırlar ve iki ülke arasındaki gümrük kapılarının Avrupa'yı Asya'ya bağlayan kapılar olmasından hareketle, gümrük kapılarında tek pencere sisteminin kurulması ve kapıların modernizasyonunu amaçlayan projelere yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Kapıköy-Razi ve Esendere-Sero gümrük kapılarının ortak kullanımına ilişkin anlaşmalar imzalanarak 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu projenin bir an önce harekere geçmesi için teknik heyetler arasındaki görüşmeler devam etmektedir. İnanıyorum ki en kısa sürede mutabakata varılacaktır."

İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanı 1. Vekili Mohammed Dust Husseini ise İran'ın yeni hükümetinin dünya ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye kararlı olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin bu konuda özel bir rolü olacağını kaydetti.

AA